Supełki z kurkami i karmelizowaną cebulą

Supełki z kurkami i karmelizowaną cebulą

Zdjęcie - Supełki z kurkami i karmelizowaną cebulą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Sierpień kojarzy mi się z kurkami, dlatego wymarzyły mi się bułeczki pachnące grzybkami. Podsmażyłam je z cebulą, słonecznikiem, tymiankiem i krótko skarmelizowałam, a następnie dodałam do ciasta drożdżowego. Po wyrośnięciu ciasta stwierdziłam, że nie będą to zwykłe okrąglaki, a ciekawe supełki w kształcie ósemki ?

Czas całkowity: 2 godz
Czas wyrastania: 1 godz 40 min
Czas wypieku: 20 min

Składniki :

  1. mąka pszenna typ 650 - 300 g
  2. sól - 1,5 łyżeczki
  3. mąka pszenna pełnoziarnista - 100 g
  4. miód - 1 łyżka
  5. suszonych drożdży instant - 3 łyżeczki
  6. sól, pieprz - 0
  7. oliwy lub oleju roślinnego - 1,5 łyżki
  8. białko (wierzch) - 1 szt.
  9. czerwona cebula - 1 szt.
  10. ziaren słonecznika - 4 łyżki
  11. kurek - 70 g
  12. gałązka tymianku - 1 szt.
  13. tartego parmezanu - 5 łyżek

Potrzebne narzędzia:

  1. patelnia
  2. ściereczka
  3. misa
  4. waga kuchenna

Przepis:
1. Na patelnię wlewamy odrobinę oleju, wrzucamy posiekaną cebulę, kurki, posiekany tymianek i słonecznik. Podsmażamy ok. 5 minut. Następnie dodajemy łyżeczkę miodu, całość przyprawiamy solą i pieprzem, karmelizujemy jeszcze 4 minuty.
2. Do misy wsypujemy mąki, dodajemy drożdże, sól. Dodajemy podsmażone kurki i wlewamy letnią wodę. Wyrabiamy ciasto przez ok. 5 minut aż stanie się elastyczne.
3. Tak przygotowane ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę w ciepłym miejscu.
4. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części. Każdą z nich rolujemy tworząc cienkie i długie wałeczki tej samej długości.
5. Z każdego wałeczka formujemy \\\\\\\"6\\\\\\\", skręcamy dolny koniec ciasta, aby utworzyć \\\\\\\"8\\\\\\\". Dłuższy koniec ciasta podkładamy pod dolną część \\\\\\\"8\\\\\\\", a potem do góry przez otwarcie. Z obu oczek powinien wystawać czubek ciasta.
6. Tak uformowane bułeczki kładziemy na blasze, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 40 minut.
7. Wyrośnięte bułeczki smarujemy białkiem i posypujemy parmezanem (można to także zrobić w połowie pieczenia). Pieczemy przez 20 minut w 180 stopniach.
Upieczone bułeczki serwujemy ze Smakowitą Pajdą z grubo mielonym pieprzem.

Zdjęcie - Supełki z kurkami i karmelizowaną cebulą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Supełki z kurkami i karmelizowaną cebulą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Supełki z kurkami i karmelizowaną cebulą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Supełki z kurkami i karmelizowaną cebulą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Supełki z kurkami i karmelizowaną cebulą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Supełki z kurkami i karmelizowaną cebulą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Supełki z kurkami i karmelizowaną cebulą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów