Supełki z kurkami i karmelizowaną cebulą
Sierpień kojarzy mi się z kurkami, dlatego wymarzyły mi się bułeczki pachnące grzybkami. Podsmażyłam je z cebulą, słonecznikiem, tymiankiem i krótko skarmelizowałam, a następnie dodałam do ciasta drożdżowego. Po wyrośnięciu ciasta stwierdziłam, że nie będą to zwykłe okrąglaki, a ciekawe supełki w kształcie ósemki ?
Czas całkowity: 2 godz
Czas wyrastania: 1 godz 40 min
Czas wypieku: 20 min
Składniki :
- mąka pszenna typ 650 - 300 g
- sól - 1,5 łyżeczki
- mąka pszenna pełnoziarnista - 100 g
- miód - 1 łyżka
- suszonych drożdży instant - 3 łyżeczki
- sól, pieprz - 0
- oliwy lub oleju roślinnego - 1,5 łyżki
- białko (wierzch) - 1 szt.
- czerwona cebula - 1 szt.
- ziaren słonecznika - 4 łyżki
- kurek - 70 g
- gałązka tymianku - 1 szt.
- tartego parmezanu - 5 łyżek
Potrzebne narzędzia:
- patelnia
- ściereczka
- misa
- waga kuchenna
Przepis:
1. Na patelnię wlewamy odrobinę oleju, wrzucamy posiekaną cebulę, kurki, posiekany tymianek i słonecznik. Podsmażamy ok. 5 minut. Następnie dodajemy łyżeczkę miodu, całość przyprawiamy solą i pieprzem, karmelizujemy jeszcze 4 minuty.
2. Do misy wsypujemy mąki, dodajemy drożdże, sól. Dodajemy podsmażone kurki i wlewamy letnią wodę. Wyrabiamy ciasto przez ok. 5 minut aż stanie się elastyczne.
3. Tak przygotowane ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę w ciepłym miejscu.
4. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części. Każdą z nich rolujemy tworząc cienkie i długie wałeczki tej samej długości.
5. Z każdego wałeczka formujemy \\\\\\\"6\\\\\\\", skręcamy dolny koniec ciasta, aby utworzyć \\\\\\\"8\\\\\\\". Dłuższy koniec ciasta podkładamy pod dolną część \\\\\\\"8\\\\\\\", a potem do góry przez otwarcie. Z obu oczek powinien wystawać czubek ciasta.
6. Tak uformowane bułeczki kładziemy na blasze, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 40 minut.
7. Wyrośnięte bułeczki smarujemy białkiem i posypujemy parmezanem (można to także zrobić w połowie pieczenia). Pieczemy przez 20 minut w 180 stopniach.
Upieczone bułeczki serwujemy ze Smakowitą Pajdą z grubo mielonym pieprzem.