Styropian, czyli słynny sernik bez sera

Styropian, czyli słynny sernik bez sera
Wiele ciast o intrygujących nazwach zrobiło ogromną karierę. Któż nie zna choćby pleśniaka, który mimo swej zupełnie niejadalnej i nieapetycznej nazwy ma ogromną rzeszę amatorów. Sama do nich należę, a przez wiele lat było to jedno z ulubionych ciast mojego lubego. Jakiś czas temu odkryłam kolejne ciekawe ciasto o jeszcze ciekawszym imieniu… Styropian – sernik bez sera…

Piecze się je jak sernik, pachnie jak sernik i równie wybornie smakuje, znany jest jako styropian i nie ma w nim ani grama sera. Na dodatek nie opada, nie kaprysi, zawsze się udaje i jest pyszne – przepis w krótkim czasie obiegł całą moją rodzinę i cieszy się sporą popularnością. Wszystkich, którzy jeszcze nie próbowali, odsyłam poniżej po przepis warty zapamiętania – w okresie nadchodzących świąt z powodzeniem może zastąpić tradycyjny sernik. Polecam.

Zdjęcie - Styropian, czyli słynny sernik bez sera - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1-2 łyżki śmietany
  • 250g masła

Masa:

  • 1litr jogurtu naturalnego typu greckiego (lub śmietany)
  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 i 1/2 opakowania budyniu śmietankowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150g wiórków kokosowych

+ słoiczek dżemu, u mnie z kiwi i limonki

(przepis zaczerpnięty z sieci)

Przygotowanie:

  • Z podanych składników szybko zagnieść kruche ciasto. Wstawić na 20-30 minut do zamrażalnika.
  • W międzyczasie ubić białka na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier nie przerywając ubijania.
  • Następnie dodać jogurt, najlepiej w temp. pokojowej, suchy proszek budyniowy i proszek do pieczenia.
  • Na koniec dodać wiórki kokosowe i wymieszać łyżką.
  • Schłodzone ciasto podzielić na 2 części. Jedną część zetrzeć bezpośrednio na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (lub rozwałkować i wyłożyć dno blachy)
  • Na cieście rozsmarować dżem, następnie wylać masę jogurtową i wyrównać.
  • Na wierzch zetrzeć równomiernie resztę ciasta.
  • Piec w 180°C przez 50-60 minut, a następnie powoli  schłodzić w uchylonym piekarniku tak, jak zwykło się to robić w przypadku serników.

Smacznego !

Kategorie przepisów