Strudel z jabłkami i orzechami

Strudel z jabłkami i orzechami
Zdjęcie - Strudel z jabłkami i orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Strudel z jabłkami i orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Strudel z jabłkami i orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Strudel z jabłkami i orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Strudel z jabłkami i orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Strudel z jabłkami i orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Strudel z jabłkami i orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Strudel z jabłkami i orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Strudel z jabłkami i orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Strudel z jabłkami i orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Strudel z jabłkami i orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Strudel z jabłkami i orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Strudel z jabłkami i orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Strudel z jabłkami i orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Strudel z jabłkami i orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Strudel z jabłkami i orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Strudel z jabłkami i orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki na ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 300-400 ml ciepłej wody
  • 4 łyżki oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • 1 łyżeczka soli
na nadzienie:
  • 2,5 kg jabłek
  • 300 g cukru
  • 200 g rodzynek
  • 200 g orzechów włoskich
  • 100 g masła
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżeczki cynamonu
do posypania:
  • cukier puder
Przygotowanie

Do miski wsypujemy mąkę i sól. Stopniowo dolewamy ciepłą wodę, jednocześnie zaczynając miksować. Ciasto powinno być dość luźne - jeśli jest za suche, dolewamy wody. Na koniec dodajemy olej Kujawski i wyrabiamy, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek. Ciasto przekładamy na blaszkę natłuszczoną olejem Kujawskim i pozostawiamy na 30 min.


Nadzienie:

Jabłka obieramy, pozbawiamy je gniazd nasiennych i kroimy na cieniutkie plasterki (możemy użyć do tego mandoliny). Pokrojone jabłka mieszamy z cukrem, cynamonem, posiekanymi orzechami i rodzynkami.


Ciasto rozpłaszczamy dłonią, następnie okrężnymi ruchami rozciągamy na przedramionach, przenosimy na duży kawałek materiału podsypany mąką i rozciągamy, aż będzie cienkie jak pergamin.


Wierzch ciasta smarujemy roztopionym masłem i wysypujemy bułką tartą w miejscu wykładania nadzienia. Jabłka dokładnie wyciskamy dłońmi z soku i układamy w formie wałka wzdłuż dłuższego boku ciasta. Ciasto zwijamy za pomocą materiału na którym leży, odcinamy brzegi, po czym przenosimy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.


Przygotowany strudel smarujemy roztopionym masłem. Pieczemy na złoto, przez 20 min. w temperaturze 200°C.


Gotowy strudel oprószamy cukrem pudrem.



Przepis pochodzi z slodki-kompromis.pl

Kategorie przepisów