Strucla z morelami i migdałowym krokantem (bez jajek)
Od kiedy po raz pierwszy upiekłam tę struclę z morelami i migdałowym krokantem kilka lat temu, nie ma grudnia, by nie pojawiła się na naszym stole. Jest pyszna, drożdżowa, pachnąca migdałami i amaretto, pełna aromatycznych moreli i tego, co z cukru najlepsze – wspaniałego złocistego karmelu. Uwielbiam ją za to, że świetnie się przechowuje i z dnia na dzień nabiera coraz więcej smaku.
Z powodzeniem można cieszyć się nią w Boże narodzenie i przywitać Nowy Rok. Strucla, bo o niej właśnie mowa z podanych składników wychodzi imponujących rozmiarów. Nie warto jednak robić jej mniejszej, bo jest pyszna i wyjątkowa. Kto nie próbował, ten powinien jak najszybciej ją upiec, bo choć wymaga nieco poświęcenia i czasu, to zapewniam, że się opłaci…
Składniki:
- 200g suszonych moreli
- 100ml likieru amaretto
- 270g cukru
- 200g migdałów bez skórki
- 500g mąki
- 40g drożdży
- 1/2 szklanki mleka
- 250g masła
- 100g mielonych migdałów
- szczypta soli
- 1-2 łyżki cukru waniliowego
- 80g cukru pudru
- olej do posmarowania folii aluminiowej
Przygotowanie:
- Migdały zalać wrzątkiem i odstawić na ok. 10-15 minut. Po tym czasie obrać ze skórki.
- Kilka moreli i kilka całych migdałów odłożyć do dekoracji. Resztę moreli posiekać i zalać amaretto. Odstawić na 1-2 godziny, by nasiąkły. Migdały posiekać.
- 200g cukru wysypać na suchą rozgrzaną patelnię i poczekać aż się rozpuści i zbrązowieje. Do gorącego karmelu wsypać posiekane migdały i wymieszać. Przetrzymać chwilę na ogniu aż karmel ponownie się rozgrzeje.
- Folię aluminiową posmarować olejem. Na folię wylać gotowy krokant i rozsmarować. Odstawić do ostygnięcia na płaskiej powierzchni, po czym posiekać.
- Do miski wsypać mąkę, zrobić niewielkie wgłębienie, do którego wkruszyć drożdże. Zalać je kilkoma łyżkami letniego mleka, oprószyć łyżeczką cukru i delikatnie wymieszać. Odstawić na 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
- W tym czasie stopić 200g masła, dodać resztę mleka i całość lekko przestudzić.
- Do rozczynu dodać roztopione masło z mlekiem, cukier waniliowy, mielone migdały, sól oraz resztę cukru.
- Wyrobić gładkie ciast, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1h.
- Morele osączyć i dodać razem z posiekanym krokantem (odłożyć 2 łyżki do dekoracji) do wyrośniętego ciasta. Całość ponownie zagnieść, uważając na ostre cząstki karmelu. Uformować struclę – długi, lekko spłaszczony wałek.
- Ciasto wyłożyć na dużą, prostokątną blachę wyłożoną pergaminem.
- Piec 10 minut w temperaturze 200°C, a następnie obniżyć temperaturę do 175°C i piec kolejne 40 minut.
- Stopić pozostałe masło i polać jeszcze gorącą struclę. Oprószyć 1/3 cukru pudru. Tę czynność powtórzyć jeszcze dwa razy. Gotową struclę udekorować odłożonym krokantem, migdałami i morelami i odstawić do wystygnięcia.
- Struclę przechowywać zawiniętą w pergamin lub folię aluminiową.
Smacznego !