Strucla z ciasta serowego z nadzieniem korzenno-marcepanowym
Strucla to nic innego niż serowy warkocz pachnący marcepanem i przyprawami korzennymi. Pełen wszystkiego, co najlepsze w święta Bożego Narodzenia.
Marcepan to ulubiony przysmak mojego męża. Piekąc tę struclę wiem, że nie będzie jadł nic innego dopóki nie zniknie. Całe szczęście, że jej przygotowanie nie trwa długo, a ciasto serowe jest niezawodne. Gotowa pachnie i smakuje obłędnie, a oprószona cukrem pudrem wygląda odświętnie i zimowo.
Czas przygotowania: 1,5h
Ilość porcji: 10
Składniki:
Nadzienie:
- 60g rodzynek
- 200g migdałów
- 50g cukru
- 100ml kremówki
- 3g przyprawy do piernika
- 200g masy marcepanowej w czekoladzie
Ciasto:
- 250g sera twarogowego
- 330g mąki
- 2 żółtka
- 70g cukru pudru
- 125ml oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
- 5g proszku do pieczenia
Przygotowanie krok po kroku:
- Rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić.
- Migdały zmielić. Wymieszać z cukrem, odsączonymi rodzynkami, przyprawą korzenną i kremówką.
- Marcepan zetrzeć na tarce.
- Twaróg utrzeć z żółtkami i cukrem pudrem. Stale ucierając dolewać olej i miksować do połączenia składników.
- Do masy partiami dodawać mąkę i wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować na prostokąt o wym. ok. 30x45cm
- Na ciasto rozsmarować nadzienie, a na wierzch rozsypać marcepan. Zrolować i lekko spłaszczyć.
- Rozciąć wałek ciasta wzdłuż na pół. Zapleść warkocz krzyżując części naprzemiennie. Struclę przełożyć do formy keksowej wyłożonej pergaminem. Można użyć też zwykłej, szerokiej blachy, jednak by zapobiec rozlaniu się ciasta podczas pieczenia, należy utoczyć wałki np z folii aluminiowej i ułożyć wzdłuż strucli i zabezpieczyć przed rozsunięciem się.
- Piec w temperaturze 175oC przez 50 minut.
Porady:
- Ciasto najwygodniej zaplatać na papierze do pieczenia. Ułatwi to przenoszenie warkocza do formy.
- Jeśli strucla szybko się rumieni, w połowie czasu pieczenia można przykryć ją folią aluminiową lub pergaminem.