Strucla drożdżowa z serem i borówkami - Napiecyku

Strucla drożdżowa z serem i borówkami - Napiecyku

Pyszna śniadaniowa strucla z dodatkiem sera i borówek, na pewno przypadnie Wam do gustu. Strucla nie jest trudna do zrobienia, nawet dla początkującej w kuchni osoby.  Najlepiej przechowywać ją w szczelnie zamykanym pojemniku, ponieważ jak każde ciasto drożdżowe, ma tendencje do wysychania.

Polecam na drugie śniadanie, do kubka gorącej kawy ?

Zdjęcie - Strucla drożdżowa z serem i borówkami - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

    Składniki na struclę z borówkami i serem
  • 2 pełne szklanki mąki pszennej
  • 140 ml. mleka
  • 1 małe jajko
  • 1 żółtko
  • 4 łyżki oleju
  • 2 płaskie łyżki cukru
  • 8 g. drożdży instant
Nadzienie
  • 200 g. mielonego twarogu
  • 1 żółtko
  • 2 płaskie łyżki drobnego cukru
  • pełna szklanka borówek leśnych

Twaróg, żółtko i cukier rozetrzyj widelcem. Borówki umyj i osącz.

Do miseczki daj suche drożdże, cukier i połowę delikatnie podgrzanego mleka ( nie gorącego ). Zostaw na 8 – 10 minut do wyrośnięcia.

Dodaj resztę letniego mleka, przesianą mąkę, żółtko, jajko i lekko podgrzany olej. Zacznij wyrabiać ciasto.

Ciasto wyrabiaj do czasu, kiedy będzie elastyczne, gładkie i będzie odchodziło od ścianek miseczki. Około 5 minut.

Miskę przykryj lnianą ściereczką i zostaw w ciepłym miejscu do wyrastania, na około 50 minut.

Ciasto przełóż na blat posypany mąką, i rozciągaj równomiernie na kształt elipsy. Na środek elipsy wyłóż twaróg, zostawiając czyste boki. Na twaróg daj borówki.

Boki ciasta natnij pod lekkim skosem, przekładaj na przemian paski ciasta, składając w ten sposób strucle.

Zdjęcie - Strucla drożdżowa z serem i borówkami - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami               Zdjęcie - Strucla drożdżowa z serem i borówkami - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Blaszkę z wyposażenia piekarnika, wyłóż papierem do pieczenia. Struclę przełóż na blaszkę, zostaw w cieple na 10 minut do ponownego wyrastania. Ponowne wyrastanie nie jest obowiązkowe, można od razu dać ciasto do piekarnika.

Ciasto piekłam około 30 minut, w temperaturze 175 – 180 stopni. Gotowa strucla, powinna się mocno zarumienić.

Schłodzone ciasto, można posypać cukrem pudrem.

Smacznego ?

Zdjęcie - Strucla drożdżowa z serem i borówkami - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów