Full English breakfast, czyli mocarne angielskie śniadanie
Składniki:
Fasolka w pomidorach:
- 4 łyżki oleju Kujawskiego 3 ziarna
- 1 biała cebula
- 2 liście laurowe
- 3-4 ziarna ziela angielskiego
- 1 puszka drobnej białej fasoli
- 1 puszka pomidorów w kawałkach
- 1 łyżeczka majeranku
- sól
- pieprz
Oraz:
- 4 łyżki oleju Kujawskiego 3 ziarna
- 12 cienkich plastrów surowego wędzonego boczku
- 8 jajek
- 16 małych pieczarek
- 8 frankfurterek lub innych ulubionych kiełbasek
- 4 pomidory
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Zaczynamy od przygotowania fasolki w pomidorach. Na głębokiej patelni lub w rondlu o grubym dnie rozgrzewamy olej Kujawski 3 ziarna. Wrzucamy drobno posiekaną cebulę, listki laurowe i ziele angielskie. Smażymy, aż cebula się zezłoci. Dodajemy osączoną fasolkę i pomidory w kawałkach wraz z zalewą. Gotujemy razem kilka minut. Doprawiamy do smaku majerankiem, solą i pieprzem.
Krok 2
Dużą patelnię smarujemy cienko olejem Kujawskim i mocno rozgrzewamy. Wkładamy cienkie plasterki boczku. Smażymy na rumiano i chrupiąco z obu stron. Zdejmujemy z patelni i trzymamy w cieple pod przykryciem.
Krok 3
Na tę samą patelnię wlewamy resztę oleju Kujawskiego. Smażymy jajka, pieczarki, kiełbaski i przekrojone na pół pomidory (te ostatnie można również zapiec w piekarniku). W razie potrzeby dodajemy odrobinę więcej oleju. Pieczarki, jajka i pomidory doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem oraz solą. Podajemy na talerzu razem z fasolką w pomidorach i usmażonym na chrupko boczkiem.
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 20 min
Poziom trudności: łatwe