Strąki papryki z nadzieniem z łososia i sosem paprykowym

Strąki papryki z nadzieniem z łososia i sosem paprykowym

Peppers stuffed with salmon
Zdjęcie - Strąki papryki z nadzieniem z łososia i sosem paprykowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Strąki papryki z nadzieniem z łososia i sosem paprykowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

3 strąki papryki czerwonej

20 dag łososia lub dorsza

1 kromka chleba tostowego

1 łyżeczka soku z cytryny

150 ml śmietany kremowej

1 ząbek czosnku

1 jajko

2 łyżki oliwy

2 łyżki natki pietruszki

sól

pieprz

Wykonanie:

Strąki papryki opiec ,następnie zanurzyć w zimnej wodzie, aby obniżyć temperaturę i zdjąć skórkę. Posolić z obu stron. Z grubszego końca odciąć 2-cm kawałki i gotować przez 5 minut w 100ml śmietanki kremowej. Zmiksować na jednolitą masę, doprawić do smaku i mamy sos paprykowy. Łososia (dorsza ) oczyścić, pokroić w kostkę i przesmażyć razem z pokrojonym czosnkiem. Skropić cytryną, doprawić solą i pieprzem. Chleb rozdrobnić i razem z pietruszką dodać do łososia. Wymieszać. Nadzieniem wypełnić strąki papryki. Lekko oprószyć mąką, zanurzyć w roztrzepanym jajku i lekko obsmażyć na oleju. Papryki wyłożyć na półmisek, wylać 3 łyżki sosu dla ozdoby ,a resztę podać w sosjerce.

Rada. Jeżeli zamiast łososia użyjemy dorsza, to proponuję przesmażyć rybę z cebulką.

Kategorie przepisów