Steki z kurczaka zapiekane z sosem czereśniowym na bazie białego wina

Steki z kurczaka zapiekane z sosem czereśniowym na bazie białego wina
  • SKŁADNIKI:
  • - filet z kurczaka - 300 g
  • - czereśnie - 200 g
  • - białe wino - 80 ml
  • - oliwa - 50 ml
  • - czosnek - 1 ząbek
  • - tabasco - 20 ml
  • - tymianek - 1 szczypta
  • - sól , pieprz

Jak wiecie bardzo lubię nietypowe połączenia smaków.

Mięsa z dodatkiem czy też sosów na bazie owoców nie są mi obce i goszczą w mojej kuchni z wielką przyjemnością.

Tak było i tym razem!

Filet z kurczaka zapiekany z sosem na bazie wina i czereśni zachwycił podniebienia domowników!

Taka odmiana od czasu do czasu jest świetnym pomysłem na pyszny obiad!

Zdjęcie - Steki z kurczaka zapiekane z sosem czereśniowym na bazie białego wina - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Mięso kroimy na 2 steki.

Wino mieszamy z rozgniecionym czosnkiem i połową oliwy.

Dodajemy tabasco , tymianek oraz sól i pieprz.

Przygotowaną marynatą zalewamy mięso i odstawiamy do lodówki.

( im dłużej w lodówce , tym później smak będzie intensywniejszy ).

Po wyciągnięciu z lodówki mięso odsączamy z marynaty ( nie wylewamy jej ) i delikatnie obsmażamy z 2 stron na oliwie.

Wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy ok. 10 minut / 200C.

Zmniejszamy temperaturę do 170C , odwracamy mięso i polewamy pozostałą marynatą.

Dodajemy wydrylowane wcześniej czereśnie i pieczemy ok. 10-20 minut , polewając co jakiś czas marynatą.

Zajadamy gorące!

Zdjęcie - Steki z kurczaka zapiekane z sosem czereśniowym na bazie białego wina - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów