Steki z kurczaka zapiekane z sosem czereśniowym na bazie białego wina
- SKŁADNIKI:
- - filet z kurczaka - 300 g
- - czereśnie - 200 g
- - białe wino - 80 ml
- - oliwa - 50 ml
- - czosnek - 1 ząbek
- - tabasco - 20 ml
- - tymianek - 1 szczypta
- - sól , pieprz
Jak wiecie bardzo lubię nietypowe połączenia smaków.
Mięsa z dodatkiem czy też sosów na bazie owoców nie są mi obce i goszczą w mojej kuchni z wielką przyjemnością.
Tak było i tym razem!
Filet z kurczaka zapiekany z sosem na bazie wina i czereśni zachwycił podniebienia domowników!
Taka odmiana od czasu do czasu jest świetnym pomysłem na pyszny obiad!
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Mięso kroimy na 2 steki.
Wino mieszamy z rozgniecionym czosnkiem i połową oliwy.
Dodajemy tabasco , tymianek oraz sól i pieprz.
Przygotowaną marynatą zalewamy mięso i odstawiamy do lodówki.
( im dłużej w lodówce , tym później smak będzie intensywniejszy ).
Po wyciągnięciu z lodówki mięso odsączamy z marynaty ( nie wylewamy jej ) i delikatnie obsmażamy z 2 stron na oliwie.
Wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy ok. 10 minut / 200C.
Zmniejszamy temperaturę do 170C , odwracamy mięso i polewamy pozostałą marynatą.
Dodajemy wydrylowane wcześniej czereśnie i pieczemy ok. 10-20 minut , polewając co jakiś czas marynatą.
Zajadamy gorące!