Stek z wołowiny na grzybach z masłem ziołowym podawany z puree z zielonego groszku
Pyszny stek z polędwicy wołowej nadziewany słoniną. Podany z lekkim orzeźwiającym puree z zielonego groszku, na chrupiących borowikach,kiełkach z dodaykiem aromatycznego masła ziołowego
Składniki:
- 200g stek z polędwicy wołowej
- 1 cienki plaster słoniny
- masło klarowne
marynata:
- sok z jednej cytryny
- otarta skóra z cytryny
- 1 łyżka sosu sojowego
- 10 ml oliwy
- 15ml wina czerwonego wytrawne
- liść laurowy
- ziele angielskie
- zioła
- sól gruboziarnista
- pieprz kolorowy
- 1 szkl mrożonego groszku
- 1 garść rukoli
- sok z jednej limonki
- otarta skórka z limonki
- oliwa truflowa
- 1 łyżeczka masła
- sól do smaku
- pieprz biały
- kardamon
- imbir
- ok 1 łyżeczki tartego parmezanu
- kilka szt prawdziwków suszonych
- różne kiełki
- 1 szalotka
- masło klarowane
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- olej
- sól
- pieprz
- masło
- zioła (dowolne ulubione zioła,świeże lub suszone)
- świeże zioła,rukola do dekoracji
Marynata Do miski wlewamy sok z cytryny, dodajemy otartą skórkę, wino czerwone, sos sojowy, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, oliwę wszystko dokładnie mieszamy. Stek z polędwicy delikatnie nacinamy tworząc kieszeń do której wkładamy przyprawiony plaster słoniny, zamykamy. Stek nacinamy i zbijamy siekaczem do mięsa. Tak przygotowane mięso wkładamy do marynaty. Na patelnie wkładamy 2-3 łyżki masła klarowanego. Na rozgrzany tłuszcz kładziemy stek obsmażamy go z każdej strony po około 1 minucie, następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego. Stek polewamy tłuszczem z pieczenia przykrywamy folią aluminiową Jan Niezbędny i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na około 6-12 minut. Czas pieczenia uzależniony jest od tego jaki stopień wysmażenia steku lubimy. Smażone grzyby z kiełkami:
Do miseczki wkładamy prawdziwki , zalewamy je gorąca wodą i odstawiamy na kilka minut. Całość przekładamy na patelnię i redukujemy ilość płynu, dodajemy posiekaną szalotkę łyżkę masła klarowanego. Smażymy, dodajemy łyżeczkę sosu sojowego, pod koniec dodajemy kiełki i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Masło ziołowe
Do miseczki wkładamy miękkie masło, dodajemy zioła dokładnie mieszamy.
Formujemy dowolny kształt i wkładamy do zamrażalki Limonkowe puree z zielonego groszku.
Ugotowany na półtwardo i zahartowany groszek przekładamy do miski dodajemy rukolę, masło, parmezan, sok i otartą skórkę z limonki. Miksujemy blenderem na jednolitą masę. Doprawiamy do smaku oliwą truflową, solą, pieprzem, imbirem i kardamonem.
Na talerz wykładamy podgrzane puree, obok smażone grzyby z kiełkami na które kładziemy stek i kawałek masła ziołowego.