Stek z wołowiny na grzybach z masłem ziołowym podawany z puree z zielonego groszku


Pyszny stek z polędwicy wołowej nadziewany słoniną. Podany z lekkim orzeźwiającym puree z zielonego groszku, na chrupiących borowikach,kiełkach z dodaykiem aromatycznego masła ziołowego
Zdjęcie - Stek z wołowiny na grzybach z masłem ziołowym podawany z puree z zielonego groszku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:
  • 200g stek z polędwicy wołowej
  • 1 cienki plaster słoniny
  • masło klarowne
    marynata:
  • sok z jednej cytryny
  • otarta skóra z cytryny
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 10 ml oliwy
  • 15ml wina czerwonego wytrawne
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • zioła
  • sól gruboziarnista
  • pieprz kolorowy
puree z zielonego groszku:
  • 1 szkl mrożonego groszku
  • 1 garść rukoli
  • sok z jednej limonki
  • otarta skórka z limonki
  • oliwa truflowa
  • 1 łyżeczka masła
  • sól do smaku
  • pieprz biały
  • kardamon
  • imbir
  • ok 1 łyżeczki tartego parmezanu
grzyby z kiełkami
  • kilka szt prawdziwków suszonych
  • różne kiełki
  • 1 szalotka
  • masło klarowane
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • masło
  • zioła (dowolne ulubione zioła,świeże lub suszone)
  • świeże zioła,rukola do dekoracji
Wykonanie
Marynata Do miski wlewamy sok z cytryny, dodajemy otartą skórkę, wino czerwone, sos sojowy, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, oliwę wszystko dokładnie mieszamy. Stek z polędwicy delikatnie nacinamy tworząc kieszeń do której wkładamy przyprawiony plaster słoniny, zamykamy. Stek nacinamy i zbijamy siekaczem do mięsa. Tak przygotowane mięso wkładamy do marynaty. Na patelnie wkładamy 2-3 łyżki masła klarowanego. Na rozgrzany tłuszcz kładziemy stek obsmażamy go z każdej strony po około 1 minucie, następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego. Stek polewamy tłuszczem z pieczenia przykrywamy folią aluminiową Jan Niezbędny i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na około 6-12 minut. Czas pieczenia uzależniony jest od tego jaki stopień wysmażenia steku lubimy. Smażone grzyby z kiełkami:
Do miseczki wkładamy prawdziwki , zalewamy je gorąca wodą i odstawiamy na kilka minut. Całość przekładamy na patelnię i redukujemy ilość płynu, dodajemy posiekaną szalotkę łyżkę masła klarowanego. Smażymy, dodajemy łyżeczkę sosu sojowego, pod koniec dodajemy kiełki i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Masło ziołowe
Do miseczki wkładamy miękkie masło, dodajemy zioła dokładnie mieszamy.
Formujemy dowolny kształt i wkładamy do zamrażalki Limonkowe puree z zielonego groszku.
Ugotowany na półtwardo i zahartowany groszek przekładamy do miski dodajemy rukolę, masło, parmezan, sok i otartą skórkę z limonki. Miksujemy blenderem na jednolitą masę. Doprawiamy do smaku oliwą truflową, solą, pieprzem, imbirem i kardamonem.
Na talerz wykładamy podgrzane puree, obok smażone grzyby z kiełkami na które kładziemy stek i kawałek masła ziołowego.


Kategorie przepisów

Podobne przepisy