Śródziemnomorska pasta z suszonych pomidorów
Z cyklu " Wypiekanie na Śniadanie "
Tym razem akcja "Wypiekanie na śniadanie" nie wymagała od nas dużo czasu i stania przy piekarniku. Małgosia rzuciła pomysł na pastę śródziemnomorską z suszonych pomidorów. Jestem amatorką takich smaków i nie mogło mnie zabraknąć w tym wydarzeniu. Z miłą chęcią dołączam do grona uczestników. Ominęłam jednak w przepisie tahini, bo nie mogę się do niej przekonać.
Zapewniam, że bez niej smakuje wybornie.
Przepis podaję za Małgosią z moimi zmianami: Składniki:
- słoiczek suszonych pomidorów (300g ),
- 50g ziarna słonecznika wcześniej namoczonego(użyłam uprażone ziarna słonecznika i pestek dyni),
- garść czarnych oliwek,
- łyżeczka kaparów,
- garść świeżej bazylii ( z braku użyłam rukolę),
- 2 duże łyżki tahini naturalnego ( pominęłam),
- łyżeczka młotkowanego pieprzu,
- 2 małe ząbki czosnku,
- sok z jednej cytryny ( pominęłam po uwagach uczestniczek),
- olej rzepakowy (wystarczył mi olej z pomidorów).
Przygotowanie:
Do kielicha blendera wyciśnij sok z cytryny (pominąć ten krok jeśli zrezygnujemy z cytryny), przełóż całą zawartość słoika z suszonymi pomidorami wraz z oliwą, dodaj bazylię, i pozostałe składniki, zmiksuj. Jeśli masa jest zbyt zwarta dodaj oleju rzepakowego i ponownie zmiksuj. Powinna wyjść dość gładka masa, jednak ze względu na ziarno słonecznika będzie podczas jedzenia lekko "chropowata" Dopraw pastę według własnych potrzeb, chociaż przy tych składnikach nie potrzebna jest już ani sól ani też ostrość - daje ją przede wszystkim młotkowany pieprz i kapary. Pastę przechowuj w lodówce do 2-3 dni. Wytrącający się olej jest naturalnym zjawiskiem ze względu na pestki słonecznika.
Udział w akcji brali:
Laura z Cafe Babilon
Łucja z Fabryki Kulinarnych Inspiracji Kasia z Gotuj z Kasią Bernadetta z Prawo do Gotowania z Pasją Dorota z Moje Małe Czarowanie Agnieszka z Eksplozji Smaków Jagoda z Magii w Kuchni Magda z Apetyt na Smaka
Joasia z Notatek Kulinarnych Agata z Pożeraczy Czasu Alicja z nie-ład mAlutki