Spring rolls z kurczakiem i chrupiącymi warzywami na ostro

Spring rolls z kurczakiem i chrupiącymi warzywami na ostro

Brak pomysłu na Walentynkowy wieczór we dwoje? Dziś mamy dla Was coś specjalnego. Cudownie lekkie, orzeźwiające i chrupkie jednocześnie spring rolls z dodatkiem kurczaka, podane z ostro-słodkim sosem chili świetnie pasuje na wyjątkowy posiłek. Jeśli przygotujecie go razem będzie smakował jeszcze lepiej

Zdjęcie - Spring rolls z kurczakiem i chrupiącymi warzywami na ostro - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Spring rolls to świeże, chrupiące warzywa z dodatkiem makaronu (ryżowego lub sojowego) owinięte w papier ryżowy. Świetnym dodatkiem jest również kurczak doprawiony sosem ostrygowym oraz sosem sojowym.

Składniki na 6 sztuk spring rolls:
  • 6 arkuszy papieru ryżowego
  • 50 g makaronu sojowego lub ryżowego
  • 5 liści sałaty masłowej
  • 1 marchew
  • 1/2 ogórka
  • 1 filet z kurczaka
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 papryczki chili w zalewie
  • kawałek imbiru
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
Składniki do sosu:
  • 1-2 łyżki sosu rybnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • sok z 1 limonki
  • 1 łyżka cukru
  • 2-3 łyżki wody

Zdjęcie - Spring rolls z kurczakiem i chrupiącymi warzywami na ostro - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przygotowanie farszu:

Filet z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Marchew umyć, obrać a następnie pokroić w cienkie paski. W woku lub na patelni rozgrzać olej kokosowy i wrzucić drobno posiekane papryczki chili oraz świeżo starty imbir. Przesmażyć dosłownie chwilkę i dodać kawałki kurczaka oraz marchew. Dodać sos ostrygowy, sos sojowy oraz cukier i smażyć ok. 5 min.

Ogórka przekroić wzdłuż i wydrążyć z nasion i pokroić w paseczki. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odcedzić.

Zdjęcie - Spring rolls z kurczakiem i chrupiącymi warzywami na ostro - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zwijanie:

Każdy płatek papieru ryżowego namoczyć w letniej wodzie do chwili kiedy stanie się elastyczny i przełożyć na talerz. Na środku płatka ułożyć liść sałaty, następnie makaron, warzywa oraz kurczaka. Rolki zwijamy podobnie jak krokiety tzn. dolny brzeg nakładamy na farsz, następnie boki zakładamy do środka i całość delikatnie, ale ciasto zawijamy.

Przygotowanie sosu:

Do rondelka wlewamy sos rybny, cukier, wodę, oraz wyciśnięty sok z limonki. Dodajemy drobno posiekany czosnek i papryczkę. Całość zagotowujemy do momentu kiedy cukier się rozpuści. Studzimy i przelewamy do miseczki.

Zdjęcie - Spring rolls z kurczakiem i chrupiącymi warzywami na ostro - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów