Spaghetti z tuńczykiem, oliwkami i czerwoną papryką
Cześć,
Wspomijając Neapol i włoską kuchnię, postanowiliśmy przygotować makaron na niedzielny obiad. Danie proste, szybkie, ale bardzo aromatyczne. Zapraszamy Was na spaghetti z tuńczykiem, oliwkami i czerwoną papryką.
Składniki (na dwie porcje):
- Podwójna porcja makaronu spaghetti
- Puszka tunczyka w sosie własnym
- 1/2 opakowania zielonych oliwek
- 1 łyżka oleju
- 2 duże ząbki czosnku
- 1/2 cebuli
- 1/2 czerwonej papryki
- Parmezan lub inny twardy ser
- 1 łyżeczka bazylii (użyliśmy przyprawę przywiezioną z Neapolu)
- Sól, pieprz
- Świeża natka pietruszki do dekoracji
Making-of:
- Makaron gotujemy. W międzyczasie paprykę kroimy na drobne kawałki. Podsmażamy na łyżce oleju. Dodajemy drobno pokrojony czosnek i cebulę, A następnie pokrojone oliwki. Podsmażamy.
- Do mieszanki warzyw dodajemy tuńczyka, sól, pieprz oraz bazylię, Dodajemy makaron oraz drobno starty ser i mieszamy aż ser się roztopi.
- Spaghetti przekładamy do talerzy i dekorujemy świeżą natka pietruszki.
Smacznego!
Gosia i Przemek