Spaghetti z tuńczykiem, oliwkami i czerwoną papryką

Spaghetti z tuńczykiem, oliwkami i czerwoną papryką

Cześć,

Wspomijając Neapol i włoską kuchnię, postanowiliśmy przygotować makaron na niedzielny obiad. Danie proste, szybkie, ale bardzo aromatyczne. Zapraszamy Was na spaghetti z tuńczykiem, oliwkami i czerwoną papryką.

Zdjęcie - Spaghetti z tuńczykiem, oliwkami i czerwoną papryką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki (na dwie porcje):

  • Podwójna porcja makaronu spaghetti
  • Puszka tunczyka w sosie własnym
  • 1/2 opakowania zielonych oliwek
  • 1 łyżka oleju
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1/2 cebuli
  • 1/2 czerwonej papryki
  • Parmezan lub inny twardy ser
  • 1 łyżeczka bazylii (użyliśmy przyprawę przywiezioną z Neapolu)
  • Sól, pieprz
  • Świeża natka pietruszki do dekoracji

Zdjęcie - Spaghetti z tuńczykiem, oliwkami i czerwoną papryką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Making-of:

  • Makaron gotujemy. W międzyczasie paprykę kroimy na drobne kawałki. Podsmażamy na łyżce oleju. Dodajemy drobno pokrojony czosnek i cebulę, A następnie pokrojone oliwki. Podsmażamy.
  • Do mieszanki warzyw dodajemy tuńczyka, sól, pieprz oraz bazylię, Dodajemy makaron oraz drobno starty ser i mieszamy aż ser się roztopi.
  • Spaghetti przekładamy do talerzy i dekorujemy świeżą natka pietruszki.

Smacznego!

Gosia i Przemek

Kategorie przepisów