Spaghetti z sosem pomidorowym i soczewicą
Proste, zdrowe i sycące jarskie danie obiadowe . Moja kolejna propozycja wykorzystania soczewicy na co dzień.
Pyszne połączenie sosu pomidorowego z soczewicą i makaronem razowym to pełnowartościowy posiłek nie tylko dla wegetarian. W mojej kuchni danie to zadomowiło się na dobre.....
Składniki: /2 porcje/
- 200 g makaronu / spaghetti razowe
- 3/4 szklanki soczewicy/ zielonej/
- 2 -3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 mała marchew
- 1 niewielka cebula
- 2 ząbki czosnku
- kawałek selera naciowego
- 1/4 szklanki wytrawnego, białego wina
- 3/4 szklanki przecieru pomidorowego /passaty z butelki/
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- szczypta ostrej papryki
- szczypta majeranku
- sól i pieprz do smaku
- świeże listki majeranku do dekoracji
Wykonanie: -Soczewicę namoczyć w wodzie , pozostawić na ok. godzinę. -Odcedzić i zalać wrzącą wodą. -Soczewicę gotować do miękkości ok. 30-40 min. -Pod koniec gotowania posolić. -Odcedzić. -Cebulę, marchew, seler drobniutko pokroić. - Na patelni rozgrzać oliwę , dodać czosnek i podsmażyć kilka minut. -Czosnek usunąć, wrzucić pokrojone warzywa, chwilę podsmażyć. -Wlać wino i gotować do odparowania alkoholu. -Do podsmażonych warzyw dodać przecier pomidorowy i zagotować. -Wsypać ugotowane ziarenka soczewicy i pozostałe przyprawy, delikatnie wymieszać i dusić jeszcze ok. 3-4 minuty. -Makaron ugotować al dente. -Przecedzić i wsypać na patelnię z gorącym sosem. -Wymieszać i przełozyć na talerze. -Udekorować świeżymi listkami majeranku.