Spaghetti z pomidorami, czosnkiem, bazylią i kozim serem
Uwielbiam makaron i choć dzisiaj dzień gorący to zamarzyłam o spaghetti ale taką chłodniejszą wersją i tak przypomniałam sobie o pewnym przepisie i dzisiaj powstała jego nowa wersja.
Spaghetti z pomidorami, czosnkiem, bazylią i kozim serem / 2 porcje /
- spaghetti
- 2 ząbki czosnku
- 0,5 szklanki oliwy z oliwek
- 6 pomidorów lima
- kilka listków bazylii
- 15 dkg twardego koziego sera
- świeżo zmielony pieprz
Pomidory kroimy w kostkę, listki bazylii zwijamy i kroimy w miarę drobno. Ser pokroić w drobne kawałeczki, czosnek obrać i pokroić drobno. Do słoika ( 0,9l) wlać oliwę i dodać pomidory, czosnek, ser, bazylię zakręcić i wymieszać ( potrząsając słoikiem ). Słoik wstawić do lodówki na co najmniej 40 minut. Spaghetti al’dente wymieszać z zawartością słoika ( najlepiej w garnku ). Przełożyć na talerz i posypać świeżo zmielonym pieprzem. Podawać szybko, orzeźwia, ochładza po prostu w sam raz na tak upalne dni.