Spaghetti z okruszkami i bazylią

Spaghetti z okruszkami i  bazylią

Zadziwiająco pyszne danie, pomimo, że tak proste!

Przyznam się szczerze, ze bazylia nigdy nie należała do moich ulubionych ziół, ba kiedyś jej nawet szczerze nie cierpiałam. Pesto i wszelakie zupki pomidorowe doprawione spora ilością świeżej bazylii, wzbudzające zachwyt u nie jednego - mnie wydawały  się nie do przełknięcia.

Ale ktoś kiedyś powiedział, że smak i gust człowieka zmienia sie co jakiś czas. I chyba to prawda, bo od dziś bazylia na stale zagości w mojej kuchni, a to danie stanie jednym z moich ulubionych!

Zdjęcie - Spaghetti z okruszkami i  bazylią  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

/źródło: broszurka "Makarony po włosku" z serii "Lubię gotować"/

Spaghetti z okruszkami i bazylią

Składniki:

  • 50 dag spaghetti
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 dag pokruszonego czerstwego chleba bez skórki
  • 150 ml oliwy extra vergine
  • pęczek bazylii
  • pieprz
  • sól

 

Ząbki czosnku i pokruszony chleb podsmażyć na patelni na oliwie, tak aby chleb dobrze się zrumienił, ale nie przypalił. Ugotować makaron - do wody dodać również odrobinę oliwy. Odcedzić, gdy będzie jeszcze al dente i wrzucić na chwilę na patelnię z chlebem, szybko mieszając. Posypać posiekaną bazylią, świezo mielonym pieprzem i solą.

Smacznego!

Kategorie przepisów