Spaghetti z okruszkami i bazylią
Zadziwiająco pyszne danie, pomimo, że tak proste!
Przyznam się szczerze, ze bazylia nigdy nie należała do moich ulubionych ziół, ba kiedyś jej nawet szczerze nie cierpiałam. Pesto i wszelakie zupki pomidorowe doprawione spora ilością świeżej bazylii, wzbudzające zachwyt u nie jednego - mnie wydawały się nie do przełknięcia.
Ale ktoś kiedyś powiedział, że smak i gust człowieka zmienia sie co jakiś czas. I chyba to prawda, bo od dziś bazylia na stale zagości w mojej kuchni, a to danie stanie jednym z moich ulubionych!
/źródło: broszurka "Makarony po włosku" z serii "Lubię gotować"/
Spaghetti z okruszkami i bazylią
Składniki:
- 50 dag spaghetti
- 2 ząbki czosnku
- 10 dag pokruszonego czerstwego chleba bez skórki
- 150 ml oliwy extra vergine
- pęczek bazylii
- pieprz
- sól
Ząbki czosnku i pokruszony chleb podsmażyć na patelni na oliwie, tak aby chleb dobrze się zrumienił, ale nie przypalił. Ugotować makaron - do wody dodać również odrobinę oliwy. Odcedzić, gdy będzie jeszcze al dente i wrzucić na chwilę na patelnię z chlebem, szybko mieszając. Posypać posiekaną bazylią, świezo mielonym pieprzem i solą.
Smacznego!