Spaghetti z klopsikami szwedzkimi i mascarpone

Spaghetti z klopsikami szwedzkimi i mascarpone
Przyznaję, czasem korzystam z półproduktów, staram się je omijać, ale nie potrafię ominąć klopsików szwedzkich Ikea. Na stałe zagościły one w zapasach mojego zamrażalnika. Próbowałam osiągnąć ten sam smak w domu, ale niestety, póki co nieskutecznie. Dlatego w poszukiwaniu ideału posiłkuję się paczką zakupioną w sklepiku.

Spaghetti z klopsikami szwedzkimi i mascarpone
  • makaron spaghetti
  • klopsiki szwedzkie Ikea (20 sztuk na 2,5 osoby)
  • 500ml przecieru pomidorowego
  • 2 czubate łyżki serka mascarpone
  • 1 cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • świeża bazylia
  • oliwa
  • pół łyżeczki oregano
  • sól, cukier
Zdjęcie - spaghetti z klopsikami szwedzkimi i mascarpone - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiKlopsiki przygotować wg przepisu z opakowania, czyli wyłożyć do naczynia żaroodpornego jedną warstwą, przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika aż się przyrumienią. W międzyczasie robimy sos. Cebulkę pokroić w drobniusieńką kosteczkę, czosnek przecisnąć przez praskę i poddusić na oliwie. W miseczce wymieszać przecier pomidorowy z serkiem - ja roztrzepuję trzepaczką kuleczkową, żeby pozbyć się grudek. Kiedy cebulkę uznamy za gotową wlewamy sos pomidorowo-serowy i dorzucamy rozdrobnioną bazylię, oregano i doprawiamy solą i szczyptą cukru. Całość gotujemy chwilę na wolnym ogniu żeby smaki się połączyły i sos lekko zgęstniał. Gotujemy makaron al dente. Odcedzamy wrzucamy do dużej miski, zalewamy sosem, mieszamy aby makaron oblepił się i nie pływał w sosie. Na tym etapie można wrzucić klopsiki i je razem wymieszać albo położyć oddzielnie na talerzu z makaronem. Całość dekorujemy bazylią. Sos z dodatkiem serka mascarpone jest aksamitny i delikatny.



Kategorie przepisów