Spaghetti z czosnkiem, oliwą i peperoncino (Spaghetti alio olio e peperoncino)



Składniki na 2 porcje: 220 g makaronu spaghetti (u mnie pełnoziarnisty pół na pół ze zwykłym)
2 ząbki czosnku
1-2 papryczki peperoncino
4 łyżki oliwy
1 łyżka posiekanej bazylii lub natki pietruszki
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie zgodnie z opisem na opakowaniu. W czasie gdy makaron się gotuje przygotować resztę. Papryczkę przekroić, usunąć pestki, posiekać. Czosnek obrać i również posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę z chili i czosnkiem (dodane do zimnej oliwy oddają więcej smaku). Chwilę poddusić, doprawić solą i pieprzem. Makaron odcedzić. Dodać na patelnię, wymieszać, chwilę podsmażyć, żeby smaki się dobrze wymieszały.Na koniec wymieszać z bazylią lub natką pietruszki.
Smacznego!
