Spaghetti z czosnkiem, oliwą i peperoncino (Spaghetti alio olio e peperoncino)
![Spaghetti z czosnkiem, oliwą i peperoncino (Spaghetti alio olio e peperoncino)](/obrazek/duze/spaghetti-z-czosnkiem-oliwa-i-peperoncino-spaghetti-alio-olio-e-peperoncino-287365.jpeg)
![Zdjęcie: Spaghetti z czosnkiem, oliwą i peperoncino (Spaghetti alio olio e peperoncino) Zdjęcie - Spaghetti z czosnkiem, oliwą i peperoncino (Spaghetti alio olio e peperoncino) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/287365.jpeg)
![Zdjęcie: Spaghetti z czosnkiem, oliwą i peperoncino (Spaghetti alio olio e peperoncino) Zdjęcie - Spaghetti z czosnkiem, oliwą i peperoncino (Spaghetti alio olio e peperoncino) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/287366.jpeg)
Składniki na 2 porcje: 220 g makaronu spaghetti (u mnie pełnoziarnisty pół na pół ze zwykłym)
2 ząbki czosnku
1-2 papryczki peperoncino
4 łyżki oliwy
1 łyżka posiekanej bazylii lub natki pietruszki
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie zgodnie z opisem na opakowaniu. W czasie gdy makaron się gotuje przygotować resztę. Papryczkę przekroić, usunąć pestki, posiekać. Czosnek obrać i również posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę z chili i czosnkiem (dodane do zimnej oliwy oddają więcej smaku). Chwilę poddusić, doprawić solą i pieprzem. Makaron odcedzić. Dodać na patelnię, wymieszać, chwilę podsmażyć, żeby smaki się dobrze wymieszały.Na koniec wymieszać z bazylią lub natką pietruszki.
Smacznego!
![Zdjęcie: Spaghetti z czosnkiem, oliwą i peperoncino (Spaghetti alio olio e peperoncino) Zdjęcie - Spaghetti z czosnkiem, oliwą i peperoncino (Spaghetti alio olio e peperoncino) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/287364.jpeg)