Spaghetti z cukinią, jabłkiem, cytryną, miętą i winem
Wczoraj makaron, dzisiaj makaron, jutro... spaghetti;)
Wydawałoby się, że codziennie pasta to szaleństwo lub nuda, ale zapewniam Was, że nie;)
Można tak kombinować, manipulować dodatkami, kolorami, kształtami... doczekać się nie mogę na następne smaki, które już krążą w mojej głowie;)
Dzisiejsza pasta ma 3 identyczne składniki co wczorajsza:
oliwę, cukinię i ten sam rodzaj makaronu, ale smak zupełnie inny, orzeźwiający, świeży, poprostu pyszny!
Składniki dla 3 osób:
Przygotowanie:
Smacznego;)
Wydawałoby się, że codziennie pasta to szaleństwo lub nuda, ale zapewniam Was, że nie;)
Można tak kombinować, manipulować dodatkami, kolorami, kształtami... doczekać się nie mogę na następne smaki, które już krążą w mojej głowie;)
Dzisiejsza pasta ma 3 identyczne składniki co wczorajsza:
oliwę, cukinię i ten sam rodzaj makaronu, ale smak zupełnie inny, orzeźwiający, świeży, poprostu pyszny!
Składniki dla 3 osób:
- 300 g makaronu spaghetti
- połowa młodej cukini - około 150 g cukini
- 1/2 dużego jabłka - około 150 g
- 2 łyżki oliwy
- 40 ml białego wina
- kilka listków świeżej mięty
- skórka i sok z 1/4 cytryny
- 1/4 łyżeczki suszonych pomidorów
- 1 ząbek czosnku
Przygotowanie:
- gotujemy makaron w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu
- na rozgrzaną oliwę wrzucamy drobno pokrojony czosnek i dodajemy po chwili jabłka
- chwilę podsmażamy, dodajemy pokrojoną na cienkie plasterki cukinię, obsmażamy
- podlewamy winem, dodajemy suszone pomidory, skórkę i sok z cytryny, podsmażamy wszystko razem około 3-4 minut
- na sam koniec dodajemy ugotowany makaron, mieszamy jeszcze chwilę na patelni, dodajemy miętę
- doprawiamy już na talerzu świeżo zmielonym pieprzem
Smacznego;)