Spaghetti z cukinią, jabłkiem, cytryną, miętą i winem

Spaghetti z cukinią, jabłkiem, cytryną, miętą i winem
Wczoraj makaron, dzisiaj makaron, jutro... spaghetti;)

Wydawałoby się, że codziennie pasta to szaleństwo lub nuda, ale zapewniam Was, że nie;)
Można tak kombinować, manipulować dodatkami, kolorami, kształtami... doczekać się nie mogę na następne smaki, które już krążą w mojej głowie;)

Zdjęcie - Spaghetti z cukinią, jabłkiem, cytryną, miętą i winem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Dzisiejsza pasta ma 3 identyczne składniki co wczorajsza:
oliwę, cukinię i ten sam rodzaj makaronu, ale smak zupełnie inny, orzeźwiający, świeży, poprostu pyszny!

Zdjęcie - Spaghetti z cukinią, jabłkiem, cytryną, miętą i winem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Składniki dla 3 osób:

  • 300 g makaronu spaghetti
  • połowa młodej cukini - około 150 g cukini
  • 1/2 dużego jabłka - około 150 g
  • 2 łyżki oliwy
  • 40 ml białego wina
  • kilka listków świeżej mięty
  • skórka i sok z 1/4 cytryny
  • 1/4 łyżeczki suszonych pomidorów
  • 1 ząbek czosnku

Przygotowanie:
  • gotujemy makaron w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu
  • na rozgrzaną oliwę wrzucamy drobno pokrojony czosnek i dodajemy po chwili jabłka
  • chwilę podsmażamy, dodajemy pokrojoną na cienkie plasterki cukinię, obsmażamy
  • podlewamy winem, dodajemy suszone pomidory, skórkę i sok z cytryny, podsmażamy wszystko razem około 3-4 minut
  • na sam koniec dodajemy ugotowany makaron, mieszamy jeszcze chwilę na patelni, dodajemy miętę
  • doprawiamy już na talerzu świeżo zmielonym pieprzem

Zdjęcie - Spaghetti z cukinią, jabłkiem, cytryną, miętą i winem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Smacznego;)

Kategorie przepisów