Spaghetti z chorizo w sosie pomidorowym
Przychodzę po pracy, zmęczona i głodna, bez pomysłu na obiad. Wchodzę do internetu, sprawdzam ulubione blogi i co widzę? Przepis, na widok, którego toczy mi się ślinka od pierwszego spojrzenia. Idę do lodówki, sprawdzam czy mam chorizo ( bo wydaje mi się, że powinnam mieć) i za 15 minut zachwycam się wspaniałym obiadem. Rewelacja! Za to wlaśnie kocham Internet i blogi kulinarne:)
Składniki:
- 200-250 g makaronu penne
- 120-150 g kiełbasy chorizo
- 250 g przecieru pomidorowego
- 1 cebulka
- 3 ząbki czosnku
- 1/4 łyżeczki suszonych płatków chilli
- 1 łyżeczka oregano
- sól, pieprz
Kiełbasę chorizo pokroić na plasterki lub mniejsze kawałki i na suchej patelni podsmażać, aż zacznie wytapiać się tłuszcz. Wtedy dodać cebulkę pokrojoną w kostkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Podsmażać do momentu, kiedy cebulka zmięknie, a chorizo zrobi się delikatnie chrupiące. Dodać przecier pomidorowy, płatki chilli, oregano i dusić na małym ogniu. Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente, odcedzić zachowując ok. 1/2 szkl. wody z gotowania. Gorący makaron dodać do pomidorowego sosu i wymieszać. Jeżeli całość wyjdzie trochę za gęsta dodać część wody z gotowania makaronu. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Na talerzach posypać listkami bazylii lub/i tartym parmezanem.
Smacznego:)