Spaghetti po bolońsku

Spaghetti po bolońsku

Wiem, trochę wagarowałam od bloga, bo... życie, bo... powtórki z potraw, które już na blogu sobie siedzą. ;-)) Dziś coś nowego i starego zarazazem, gdyż spaghetti z sosem bolońskim, to żaden oryginalny przepis. Jest to jednak dobry posiłek do rozgrzania się w jesienny dzień.

Zdjęcie - Spaghetti po bolońsku  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Spaghetti po bolońsku

oliwa

2 łodygi selera naciowego

1 marchewka

1 cebula

garstka pieczarek

300 g mielonej wołowiny

100 g surowego boczku

3 wątróbki drobiowe

3 łyżki koncentratu pomidorowego

150 ml wytrawnego, białego wina

papryczka chilli

sól, pieprz, ulubione przyprawy

sporo startej gałki muszkatołowej

300 ml wywaru z kurczaka

świeżo starty ser, np. pecorino

W dużym garnku rozgrzałam oliwę i przesmażyłam pokrojony drobno seler, marchewkę, cebulę i pieczarki.

Następnie dodałam boczek pokrojony w kostkę i mieloną wołowinę. Jak mięso się przesmażyło, to dodałam posiekane wątróbki oraz koncentrat pomidorowy. Gotowałam przez parę minut. Wsypałam przyprawy, wlałam wino i bulion. Całość zagotowałam. Przykryłam, zmniejszyłam ogień i gotowałam przez ok. 40 minut. Na końcu można dodać gęstą śmietanę. Ja zamiast śmietany wlałam sos sojowy i ocet balsamico.

Sos podałam z makaronem spaghetti. Potrawę posypałam świeżo startym serem.

Zdjęcie - Spaghetti po bolońsku  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów