Sos żurawinowy na czerwonym winie

Zdjęcie - Sos żurawinowy na czerwonym winie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami To przepis na zdecydowanie najlepszy sos żurawinowy. Idealny do mięs oraz serów i wprost stworzony na świąteczny stół. Mój ulubiony przepis na żurawinowy sos bazuje na gotowaniu świeżej lub mrożonej żurawiny na czerwonym winie z dodatkiem cynamonu i anyżu. Niekiedy dodaję również wanilię. Dzięki przyprawom pachnie wprost nieziemsko. W przepisie podaję, żeby wykorzystać wytrawne czerwone wino, jednak z powodzeniem możecie wykorzystać również słodkie i pominąć dodatek cukru. Świetnie pasuje tutaj również porto. Sam najczęściej przygotowuję ten sos właśnie na tym portugalskim winie, pomijając wtedy całkowicie dodatek cukru i miodu.

Zdjęcie - Sos żurawinowy na czerwonym winie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
* SKŁADNIKI

  • 500 g żurawiny (świeżej lub mrożonej)
  • 250 ml wytrawnego czerwonego wina (lub porto, pomijamy wtedy dodatek cukru i miodu)
  • 1 kora cynamonu
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
* PRZYGOTOWANIE Świeżą żurawinę umyj i osusz. Wrzuć do rondelka. (Mrożonej nie musisz rozmrażać. Nie ma takiej potrzeby.). Wlej wino oraz miód, wrzuć korę cynamonu oraz anyż i wsyp cukier. Rondel wstaw na mały ogień i gotuj ok. 30 minut, aż sos stanie się gęsty (po schłodzeniu gęstnieje jeszcze bardziej). Wyjmij laskę cynamonu oraz anyż i odstaw do ostudzenia. Sos żurawinowy przełóż do słoiczka i przechowuj do kilku tygodni w lodówce.
*

Zdjęcie - Sos żurawinowy na czerwonym winie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Sos żurawinowy na czerwonym winie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Pieczony pstrąg cytrynowo - tymiankowy

Pieczony pstrąg cytrynowo - ty…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Szarlotkowe rogaliki

Szarlotkowe rogaliki

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Kurczak pieczony z jabłkami
1

Kurczak pieczony z jabłkami

Dzi Dzi
karmelowy

Lemon curd – cytrynowy krem do ciast i deserów
2

Lemon curd – cytrynowy krem do…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Deser - mango+pestki granatu. Dieta szybka przemiana - faza I
1

Deser - mango+pestki granatu.…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Mus z banana, sałaty rzymskiej, ogórka i jabłka
1

Mus z banana, sałaty rzymskiej…

figmara figmara
figowe smaki

Przepisy z tych kategorii

Smoothie bowl z mango i bananem
1

Smoothie bowl z mango i banane…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Kisiel żurawinowy
1

Kisiel żurawinowy

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Ciasto bananowe bez pieczenia + film - Jak zrobić
2

Ciasto bananowe bez pieczenia…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Owsianka z kumkwatem i migdałami

Owsianka z kumkwatem i migdała…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Pszenno-żytni bakaliowiec na zakwasie

Pszenno-żytni bakaliowiec na z…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Naleśniki z mascarpone i malinami
1

Naleśniki z mascarpone i malin…

Aleglodomorek Aleglodomorek
Aleglodomorek