Sos z cukinii i fasolki szparagowej na bazie paprykowo-pietruszkowego pesto
![Sos z cukinii i fasolki szparagowej na bazie paprykowo-pietruszkowego pesto](/obrazek/duze/sos-z-cukinii-i-fasolki-szparagowej-na-bazie-paprykowo-pietruszkowego-pesto-223129.jpeg)
![Zdjęcie: Sos z cukinii i fasolki szparagowej na bazie paprykowo-pietruszkowego pesto Zdjęcie - Sos z cukinii i fasolki szparagowej na bazie paprykowo-pietruszkowego pesto - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/223129.jpeg)
Składniki (4 porcje):
- 0,5 kg fasolki szparagowej
- 1 cukinia
- 4 łyżki pesto paprykowo-pietruszkowego (klik!)
- 2 szklanki przecieru pomidorowego
- sól, pieprz ziołowy do smaku, szczypta cukru
- np. bazylia, chili cayenne, papryka słodka
- olej/oliwa do smażenia
- kasza/ryż
Fasolkę szparagową ugotuj i pokrój na mniejsze części. Cukinię pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej/oliwę (ok. 3 łyżki) dodaj suszone zioła, a po chwili dodaj cukinię. Podsmażaj kilka minut, aż lekko zmięknie. Dodaj fasolkę, przecier i pesto. Wszystko dokładnie wymieszaj. Podduś kilka minut, dopraw do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru. Podawaj np. z kaszą jęczmienną.
![Zdjęcie: Sos z cukinii i fasolki szparagowej na bazie paprykowo-pietruszkowego pesto Zdjęcie - Sos z cukinii i fasolki szparagowej na bazie paprykowo-pietruszkowego pesto - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/223128.jpeg)
![Zdjęcie: Sos z cukinii i fasolki szparagowej na bazie paprykowo-pietruszkowego pesto Zdjęcie - Sos z cukinii i fasolki szparagowej na bazie paprykowo-pietruszkowego pesto - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/223127.jpeg)
![Zdjęcie: Sos z cukinii i fasolki szparagowej na bazie paprykowo-pietruszkowego pesto Zdjęcie - Sos z cukinii i fasolki szparagowej na bazie paprykowo-pietruszkowego pesto - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/223126.jpeg)