Sos z cukinii i fasolki szparagowej na bazie paprykowo-pietruszkowego pesto
Dziś przedstawiam kolejny pomysł na wykorzystanie paprykowo-pietruszkowego pesto. Danie to posiada tyle smaków, że nawet sceptycznie nastawieni do cukinii i kaszy narzekali na zbyt małe porcje ;). Pyszne i pełne zdrowia danie, już trzykrotnie przygotowywane przeze mnie.
Sos z cukinii i fasolki szparagowej na bazie paprykowo-pietruszkowego pesto
Składniki (4 porcje):
- 0,5 kg fasolki szparagowej
- 1 cukinia
- 4 łyżki pesto paprykowo-pietruszkowego (klik!)
- 2 szklanki przecieru pomidorowego
- sól, pieprz ziołowy do smaku, szczypta cukru
- np. bazylia, chili cayenne, papryka słodka
- olej/oliwa do smażenia
- kasza/ryż
Fasolkę szparagową ugotuj i pokrój na mniejsze części. Cukinię pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej/oliwę (ok. 3 łyżki) dodaj suszone zioła, a po chwili dodaj cukinię. Podsmażaj kilka minut, aż lekko zmięknie. Dodaj fasolkę, przecier i pesto. Wszystko dokładnie wymieszaj. Podduś kilka minut, dopraw do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru. Podawaj np. z kaszą jęczmienną.
Składniki (4 porcje):
- 0,5 kg fasolki szparagowej
- 1 cukinia
- 4 łyżki pesto paprykowo-pietruszkowego (klik!)
- 2 szklanki przecieru pomidorowego
- sól, pieprz ziołowy do smaku, szczypta cukru
- np. bazylia, chili cayenne, papryka słodka
- olej/oliwa do smażenia
- kasza/ryż
Fasolkę szparagową ugotuj i pokrój na mniejsze części. Cukinię pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej/oliwę (ok. 3 łyżki) dodaj suszone zioła, a po chwili dodaj cukinię. Podsmażaj kilka minut, aż lekko zmięknie. Dodaj fasolkę, przecier i pesto. Wszystko dokładnie wymieszaj. Podduś kilka minut, dopraw do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru. Podawaj np. z kaszą jęczmienną.