Sos pietruszkowy z migdałami i chili

Sos pietruszkowy z migdałami i chili

  Zdjęcie - Sos pietruszkowy z migdałami i chili - Przepisy kulinarne ze zdjęciami  Zdjęcie - Sos pietruszkowy z migdałami i chili - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki

  • 70 ml oleju Oliwier
  • 50 g blanszowanych migdałów w słupkach
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • sok z ½ cytryny
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Migdały lekko prażymy na suchej patelni.

W moździerzu lub malakserze rozdrabniamy pietruszkę z czosnkiem, migdałami oraz olejem sezamowym.

Na koniec dodajemy sok wyciśnięty z cytryny oraz drobno posiekaną papryczkę chili bez pestek.

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

 

Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl 

Kategorie przepisów