Sos cumberland – domowy i najlepszy przepis

Sos cumberland – domowy i najlepszy przepis

Sos cumberland obok ćwikły z chrzanem jest obowiązkową pozycją na moim wielkanocnym stole. Pasuje do pieczonych mięs i świątecznych wędlin, ale równie świetnie komponuje się z serami i jajkiem z wielkanocnego koszyczka.

Jest to sos, który z pewnością polubią zwolennicy słodko-pikantnych aromatów. Jestem przekonana, że kto lubi ćwikłę, polubi także sos cumberland. Za smak, bogactwo aromatów, wszechstronność, a także za intensywnie apetyczny purpurowy kolor.

Przygotowanie nie powinno sprawić nikomu najmniejszych problemów. Jedni przygotowują sos cumberland z gotowej żurawiny do mięs, ja jednak polecam przygotować go od podstaw. Jest wówczas znacznie mniej słodki i bardziej wyrazisty. O intensywnym pomarańczowym smaku i winnym aromacie. To jeden z tych dodatków na stole, które chociaż nie stanowią podstawy posiłku, nadają mu wyjątkowego charakteru.

Sos cumberland jest tak pyszny, że mogę wyjadać go prosto ze słoiczka. Koniecznie spróbujcie przygotować go w te święta!

Zdjęcie - Sos cumberland – domowy i najlepszy przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Zdjęcie - Sos cumberland – domowy i najlepszy przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Domowy sos cumberland Czas Przygotowania 10 mins Czas Gotowania 10 mins Czas Całkowity 20 mins

Wyrazisty sos na bazie żurawiny i chrzanu, z nutą czerwonego wina i pomarańczy. Idealny do mięs i wędlin. Niezbędny dodatek na Wielkanocnym stole.

Rodzaj Dania: Przetwory

Kuchnia: Wielkanoc

Ilość Porcji: 500 ml

Składniki

  • 250 g żurawiny świeżej lub mrożonej
  • 100 g brązowego cukru
  • 1 pomarańcza
  • 100 ml czerwonego wina półsłodkiego
  • 100 g galaretki porzeczkowej lub dżemu
  • 100 g tartego chrzanu
  • 1 cytryna do smaku
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie krok po kroku

  1. Żurawinę umieść w niewielkim garnku. Zasyp cukrem, dodaj startą skórkę z pomarańczy i wyciśnięty sok. Doprowadź do wrzenia i gotuj pod przykryciem przez około 7-10 minut aż owoce zmiękną, a całość lekko zgęstnieje.

  2. Do żurawiny dodaj czerwone wino i doprowadź do wrzenia. Od razu zdejmij z ognia. Przestudź.

  3. Do przestudzonego sosu żurawinowego dodaj galaretkę z porzeczek i starty chrzan. Zmiksuj na gładki sos. Dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny o ile to konieczne.

  4. Przechowuj w lodówce.

 

Zdjęcie - Sos cumberland – domowy i najlepszy przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów