Sos cumberland – domowy i najlepszy przepis
Sos cumberland obok ćwikły z chrzanem jest obowiązkową pozycją na moim wielkanocnym stole. Pasuje do pieczonych mięs i świątecznych wędlin, ale równie świetnie komponuje się z serami i jajkiem z wielkanocnego koszyczka.
Jest to sos, który z pewnością polubią zwolennicy słodko-pikantnych aromatów. Jestem przekonana, że kto lubi ćwikłę, polubi także sos cumberland. Za smak, bogactwo aromatów, wszechstronność, a także za intensywnie apetyczny purpurowy kolor.
Przygotowanie nie powinno sprawić nikomu najmniejszych problemów. Jedni przygotowują sos cumberland z gotowej żurawiny do mięs, ja jednak polecam przygotować go od podstaw. Jest wówczas znacznie mniej słodki i bardziej wyrazisty. O intensywnym pomarańczowym smaku i winnym aromacie. To jeden z tych dodatków na stole, które chociaż nie stanowią podstawy posiłku, nadają mu wyjątkowego charakteru.
Sos cumberland jest tak pyszny, że mogę wyjadać go prosto ze słoiczka. Koniecznie spróbujcie przygotować go w te święta!
Domowy sos cumberland Czas Przygotowania 10 mins Czas Gotowania 10 mins Czas Całkowity 20 mins
Wyrazisty sos na bazie żurawiny i chrzanu, z nutą czerwonego wina i pomarańczy. Idealny do mięs i wędlin. Niezbędny dodatek na Wielkanocnym stole.
Rodzaj Dania: Przetwory
Kuchnia: Wielkanoc
Ilość Porcji: 500 ml
Składniki
- 250 g żurawiny świeżej lub mrożonej
- 100 g brązowego cukru
- 1 pomarańcza
- 100 ml czerwonego wina półsłodkiego
- 100 g galaretki porzeczkowej lub dżemu
- 100 g tartego chrzanu
- 1 cytryna do smaku
- sól
- pieprz
Przygotowanie krok po kroku
-
Żurawinę umieść w niewielkim garnku. Zasyp cukrem, dodaj startą skórkę z pomarańczy i wyciśnięty sok. Doprowadź do wrzenia i gotuj pod przykryciem przez około 7-10 minut aż owoce zmiękną, a całość lekko zgęstnieje.
-
Do żurawiny dodaj czerwone wino i doprowadź do wrzenia. Od razu zdejmij z ognia. Przestudź.
-
Do przestudzonego sosu żurawinowego dodaj galaretkę z porzeczek i starty chrzan. Zmiksuj na gładki sos. Dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny o ile to konieczne.
-
Przechowuj w lodówce.