Soljanka vel Solanka

Soljanka vel Solanka
przepis:

10-15 dag wieprzowiny (schab karkowy)

10-15 dag wołowiny (rozbeft)

5 dag wędliny (pikantna kiełbasa)

1 duża cebula

2 kiszone ogórki

1 ogórek konserwowy

10 dag koncentratu pomidorowego

5-6 ząbków czosnku

50 ml wytrawnego białego wina

1 cytryna

1/2 kostki masła

4 łyżki kwaśnej śmietany

20 zielonych oliwek

2-3 łyżki oleju

sól

pieprz

Mięso kroimy w cienkie paseczki. Podsmażamy na oleju  razem z cebulą pokrojona w kostkę. Na oddzielnej patelni smażymy kiełbasę. Mięso i wędlinę przekładamy  do garnka i zalewamy zimną wodą. Gotujemy  pół godziny. Potem dodajemy podsmażony na maśle przecier pomidorowy oraz czosnek (wyciśnięty przez praskę), wino, sól i pieprz. Gotujemy jeszcze z 20 min. W tym czasie ogórki kroimy w paseczki (można zetrzeć na grubej tarce) ogórki, przesmażamy je na maśle, podlewamy wodą i dusimy do miękkości.  Dodajemy do zupy, gotujemy jeszcze 5 min. Gorącą zupę nalewamy na talerz, dodajemy do niej  obraną ze skóry i błonek cytrynę  oraz kilka oliwek i łyżkę  kwaśnej śmietany Do solanki można dodać też kapary.

Zupa   smakuje lepiej odgrzewana następnego dnia.

Zdjęcie - Soljanka vel Solanka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów