Sok z ciemnych winogron
Z tych winogron to pewnie wino byłoby najlepsze, ale były tak słodkie i tyle ich dostałam, że postanowiłam zrobić sok, którym będzie wspaniałym dodatkiem do herbaty w jesienne i zimowe popołudnia.
Nie jestem posiadaczką sokownika, więc zrobiłam go najprostszą i bardzo szybką metodą.
Wystarczy nam duży garnek i durszlak z gęstą "siatką".
Warto wiedzieć, że winogrona mają bardzo dużo cennych składników:
zawierają dużo potasu, są więc bardzo korzystne dla serca, układu krwionośnego i działają moczopędnie. Są bogate w fosfor i wapń - podstawowy budulec kości i zębów - oraz działają odżywczo na mózg. Zawierają także magnez i chlor, regulujące pracę systemu nerwowego. Winogrona bogate są również m.in. wpotas, magnez, cynk, miedź, bor.Ciemne winogrona są zdrowsze od jasnych, ponieważ mają działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. W skórce winogron występuje składnik -
resveratrol, który ma działanie antyrakowe.
Składniki na około 5 l soku:
Przygotowanie:
Smacznego ;)
Nie jestem posiadaczką sokownika, więc zrobiłam go najprostszą i bardzo szybką metodą.
Wystarczy nam duży garnek i durszlak z gęstą "siatką".
Warto wiedzieć, że winogrona mają bardzo dużo cennych składników:
zawierają dużo potasu, są więc bardzo korzystne dla serca, układu krwionośnego i działają moczopędnie. Są bogate w fosfor i wapń - podstawowy budulec kości i zębów - oraz działają odżywczo na mózg. Zawierają także magnez i chlor, regulujące pracę systemu nerwowego. Winogrona bogate są również m.in. wpotas, magnez, cynk, miedź, bor.Ciemne winogrona są zdrowsze od jasnych, ponieważ mają działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. W skórce winogron występuje składnik -
resveratrol, który ma działanie antyrakowe.
Składniki na około 5 l soku:
- około 7 kg winogron - jeszcze w kiściach
- cukier - na 1 kg owoców od 50 do 100 g cukru (dałam trzcinowy )
- woda
Przygotowanie:
- umyte winogrona, odrywamy od gałązki, umieszczamy w garnku, dodajemy cukier (proponuję na początku dodać połowę, zawsze można dosłodzić tuż przed nalanie do słoików, czyli na 1 kg owoców dać 50 g cukru) podlewamy owoce odrobiną wody i gotujemy na średnim ogniu
- gdy zaczną pękać i puszczać sok, zlewamy go do słoików, a to co nam zostanie - skórki i pestki odcedzamy na drobnym sicie
- słoiki mocno zakręcamy, odstawiamy do ostygnięcia, żeby się zassały
- pamiętajcie, żeby sprawdzić czy jest wystarczająco słodki, zanim zaczniecie zlewać go do słoików, zawsze możecie dosłodzić po swojemu, jednak nie przekraczajcie tych 100 g na 1 kg owoców - wiem już z doświadczenia, że jest to wystarczająca ilość
Smacznego ;)