Soczyste roladki ze szpinakiem, borowikami i suszonymi pomidorami
Co roku stajemy przed pytaniem: co przygotować na świąteczny rodzinny obiad? Na taką okazję warto przygotować coś wyjątkowego, dlatego dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na obiad, którym zaskoczycie rodzinę.
Opiekane ziemniaki, surówka z marchewki z jabłkiem z dodatkiem pokruszonych orzechów i aromatyczne, soczyste roladki ze szpinakiem, borowikami i suszonymi pomidorami.
Roladki z kurczaka usmażyłam na oleju Kujawskim 3 ziarna, który jest mieszanką 3 ziaren: oleju rzepakowego, lnianego i pestek dyni o wysokiej temperaturze dymienia, przez co świetnie nadaje się do smażenia i gotowania. Jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe Omega 3 oraz witaminy E i K. Kujawski 3 ziarna to zdrowy olej do smażenia.
Składniki na soczyste roladki ze szpinakiem, borowikami i suszonymi pomidorami:
- 2 filety z kurczaka
- 2 garści szpinaku
- garść suszonych borowików
- kilka suszonych pomidorków
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki oleju Kujawskiego 3 ziarna
- sól, pieprz do smaku
- Dodatkowo:
- bułka tarta
- 1 łyżeczka mąki
- jajko
Jak zrobić soczyste roladki ze szpinakiem, borowikami i suszonymi pomidorami?
Suszone borowiki zalać zimną wodą i odstawić do namoczenia na całą noc. Po tym czasie grzyby obgotować, odcedzić, wystudzić i pokroić na mniejsze kawałki.
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek utrzeć, suszone pomidory pokroić na mniejsze kawałki. Na patelnię wlać 3 łyżki oleju Kujawskiego 3 ziarna. Na podgrzany olej wrzucić pokrojoną cebulę i czosnek – zeszklić. Dodać przygotowane grzyby, świeży szpinak i pokrojone suszone pomidory. Całość smażyć razem kilka minut, doprawić do smaku solą i pieprzem – gotowy farsz do roladek odstawić.
Ziemniaki obrać, pokroić w ćwiartki, a kilka łyżek oleju Kujawskiego 3 ziarna wymieszać z ulubionymi ziołami i solą. Dokładnie obtoczyć ziemniaki w marynacie. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ziemniaki piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180-200°C przez ok. 30 min. do czasu, aż będą rumiane.
Filety z kurczaka umyć, oczyścić, przeciąć na pół I rozbić, obsypać solą i pieprzem. Na każdym kotlecie kłaść farsz i ciasno zawijać. Roladki panierować w roztrzepanym jajku z mąką i w bułce tartej.
Na patelnię wlać olej Kujawski 3 ziarna i smażyć roladki ze szpinakiem, borowikami i suszonymi pomidorami ze wszystkich stron na rumiano.
Soczyste roladki ze szpinakiem, borowikami i suszonymi pomidorami podawać razem z pieczonymi ziemniakami i surówką z marchewki z jabłkiem.
Liczba porcji: 2-4
Czas przygotowania: 2 dni
Stopień trudności: średnio trudne