Soczewica w sosie pomidorowym
- Wynik: 30
- Czas przygotowania: 10minuty
- Czas gotowania: 20minuty
Miłośnikom dań warzywnych polecam dzisiejszą soczewicę w sosie pomidorowym. Danie lekkie, smaczne i szybkie w przygotowaniu. Super smakuje z płaskim pieczywem typu chlebek naan a z ryżem to świetne danie obiadowe.
Składniki
- czerwona soczewica - 1 szklanka
- cebula - 1 szt.
- passata pomidorowa - 500 ml
- czosnek - 2 ząbki
- imbir tarty - 1 łyżeczka
- curry - 1/4 łyżeczki
- cynamon - szczypta
- czerwona papryka mielona - 1/2 łyżeczki
- sól - do smaku
- olej - 2 łyżki
- szczypior - do posypania
Instrukcje
Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, imbir oraz przyprawy. Przemieszać. Wsypać opłukaną soczewicę i ponownie przemieszać. Wlać passatę oraz ok. 1 szklanki wody. Zamieszać, zmniejszyć ogień i gotować, aż soczewica będzie miękka ale nie rozgotowana a sos się zredukuje. Przyprawić do smaku sola i pieprzem. Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego:)