Śnieżne ciasteczka II (z cynamonem)
Na blogu jest już jeden przepis na śnieżne ciasteczka vel śniegowe kule (przepis tutaj -> KLIK ). Tutaj raz jeszcze, wzbogacone o dodatek soli morskiej i cynamonu, które bardzo korzystnie wpływają na finalny smak.
na około 50-60 sztuk
- 230 g miękkiego masła
- 1/2 szkl. cukru pudru + do obtoczenia ciasteczek
- szczypta soli morskiej
- 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 2 i 1/4 szkl. mąki pszennej
- około 80 g (3/4 szkl.) orzechów włoskich
Masło ucieramy razem z cukrem pudrem na puch. Dodajemy przesianą z cynamonem mąkę, ekstrakt waniliowy oraz szczyptę soli, miksujemy na mniejszych obrotach, do połączenia.
Orzechy siekamy, dodajemy do masy, mieszamy szpatułką.
Z masy formujemy okrągłe ciasteczka wielkości małego orzecha włoskiego. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do lodówki lub wynosimy w chłodne miejsce na około 30 minut (dzięki temu podczas pieczenia ciasteczka nie „rozleją się”).
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut. Przekładamy na kratkę.
Gdy ciasteczka lekko przestygną, ale wciąż jeszcze są ciepłe, obtaczamy je w cukrze pudrze.
Przechowujemy do 2 tygodni w zamkniętym metalowym pojemniku.