Śniadaniowe placuszki z twarogiem i amarantusem
Wszelkie placuszki to moje ulubione danie śniadaniowe. Tym razem postawiłam na urocze, pachnące wanilią pankejki przygotowane na bazie twarożku („grani” czy „wiejskiego”).
Do ciasta dodałam ziarenka amarantusa, które fajnie „strzelają” pod zębami.
Placuszki proponuję podawać polane miodem, w sezonie – koniecznie ze świeżymi owocami!
Z proporcji uzyskacie ok. 15 placuszków
Składniki- jajko - 3 szt
- twarożek - 1 szklanka
- naturalny ekstrakt waniliowy - 1 łyżeczka
- miód - 2 łyżki
- mąka pszenna - 1/2 szklanki
- sól - 1/4 łyżeczki
- amarantus - 2 łyżki
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- olej - do smażenia
W misce połącz jajka, twarożek, wanilię oraz miód. Dodaj suche składniki: mąkę, sól, proszek do pieczenia i amarantus. Wymieszaj.
Gotowe ciasto odstaw na 5 minut.
Na patelni rozgrzej olej, nakładaj łyżką niewielkie porcje ciasta, smaż na złoto z obu stron. Podawaj na ciepło np. z miodem.