Śniadanie do łóżka #64: Śniadaniowa pizza

Śniadanie do łóżka #64: Śniadaniowa pizza
Zdjęcie - Śniadanie do łóżka #64: Śniadaniowa pizza - Przepisy kulinarne ze zdjęciami































Słyszałam niedawno anegdotkę o tym, że jedynym pożywieniem prawdziwych studentów(zapewne mieszkających w akademiku) jest pizza.
Zamawiają ją na obiad i cieszą się, że jest ciepła. W nocy, przed snem jedzą zimną. A na śniadanie odwracają ją do góry nogami i smarują dżemem.
Sama jestem studentką, dlatego podchodzę do takich stereotypów i żartów z dystansem. Jak w każdej legendzie, jest w tym jednak ziarenko prawdy :)
Dlatego dla wszystkich fanów pizzy, którzy nie lubią się męczyć w kuchni, mam dziś inną propozycję - domową śniadaniowa pizzę. Jej wykonanie zajmuje góra 30 minut, a sprawnym kucharzom wystarczy nawet 25 minut. Przygotowanie trwa bardzo krótko, bo nie jest to pizza na cieście drożdżowym, a na szybkim podpłomyku, który z resztą w proporcjach jest bardzo podobny do krakersów, które ostatnio Wam pokazywałam. Pizza jest śniadaniowa, więc nie mogło obyć się bez jajek :) Jako dodatki proponuję jajka sadzone, ulubioną szynkę i mozzarellę.

Zdjęcie - Śniadanie do łóżka #64: Śniadaniowa pizza - Przepisy kulinarne ze zdjęciami





















Śniadaniowa pizza
Ciasto:
  • 250 g mąki pszennej chlebowej, typ 650
  • 190 ml zimnej wody
  • łyżeczka soli
Dodatki:
  • jajka
  • mozzarella
  • plastry szynki wędzonej lub dojrzewającej (np. wędzony boczek/szynka serrano)
  • ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek
  • świeże zioła
  • sól, pieprz
  1. Zaczynamy od ciasta. Do mąki przesiewamy lub wsypujemy mąkę. Dodajemy sól i stopniowo wlewając zimną wodę wyrabiamy ręcznie lub drewnianą łyżką ciasto.
  2. Gdy zacznie osiągać formę kuli, przekładamy ciasto na blat i wyrabiamy, aż ciasto stanie się elastyczne (potrwa to w sumie ok. 3 minuty).
  3. Następnie podsypujemy odrobiną mąki blat i wałkujemy cienko ciasto na okrągły placek.
  4. Zawijamy brzegi ciasta, wierzch polewamy oliwą z oliwek.
  5. Pizzę przekładamy na rozgrzaną blachę w temperaturze 220 stopni i pieczemy przez 10-12 minut.
  6. Następnie pizzę wyciągamy z piekarnika, zmniejszamy temperaturę do 200 stopni.Wierzch podpieczonego spodu smarujemy rozgniecionym czosnkiem.
  7. Do małych miseczek wbijamy jajka (u mnie dwa duże z podwójnym żółtkiem, proponuję zatem 4).
  8. Szynkę kroimy na paseczki, mozzarellę w plastry. Układamy składniki na pizzy i "przelewamy" z miseczek jajka. Jajka przyprawiamy szczyptą soli i świeżo mielonym pieprzem.
  9. Pizzę wkładamy ponownie do piekarnika i podpiekamy przez 5-6 minut.
  10. Upieczoną posypujemy ulubionymi ziołami i od razu podajemy.
Tosia

Kategorie przepisów