Śniadanie do łóżka #64: Śniadaniowa pizza
Słyszałam niedawno anegdotkę o tym, że jedynym pożywieniem prawdziwych studentów(zapewne mieszkających w akademiku) jest pizza.
Zamawiają ją na obiad i cieszą się, że jest ciepła. W nocy, przed snem jedzą zimną. A na śniadanie odwracają ją do góry nogami i smarują dżemem.
Sama jestem studentką, dlatego podchodzę do takich stereotypów i żartów z dystansem. Jak w każdej legendzie, jest w tym jednak ziarenko prawdy :)
Dlatego dla wszystkich fanów pizzy, którzy nie lubią się męczyć w kuchni, mam dziś inną propozycję - domową śniadaniowa pizzę. Jej wykonanie zajmuje góra 30 minut, a sprawnym kucharzom wystarczy nawet 25 minut. Przygotowanie trwa bardzo krótko, bo nie jest to pizza na cieście drożdżowym, a na szybkim podpłomyku, który z resztą w proporcjach jest bardzo podobny do krakersów, które ostatnio Wam pokazywałam. Pizza jest śniadaniowa, więc nie mogło obyć się bez jajek :) Jako dodatki proponuję jajka sadzone, ulubioną szynkę i mozzarellę.
Śniadaniowa pizza
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej chlebowej, typ 650
- 190 ml zimnej wody
- łyżeczka soli
- jajka
- mozzarella
- plastry szynki wędzonej lub dojrzewającej (np. wędzony boczek/szynka serrano)
- ząbek czosnku
- oliwa z oliwek
- świeże zioła
- sól, pieprz
- Zaczynamy od ciasta. Do mąki przesiewamy lub wsypujemy mąkę. Dodajemy sól i stopniowo wlewając zimną wodę wyrabiamy ręcznie lub drewnianą łyżką ciasto.
- Gdy zacznie osiągać formę kuli, przekładamy ciasto na blat i wyrabiamy, aż ciasto stanie się elastyczne (potrwa to w sumie ok. 3 minuty).
- Następnie podsypujemy odrobiną mąki blat i wałkujemy cienko ciasto na okrągły placek.
- Zawijamy brzegi ciasta, wierzch polewamy oliwą z oliwek.
- Pizzę przekładamy na rozgrzaną blachę w temperaturze 220 stopni i pieczemy przez 10-12 minut.
- Następnie pizzę wyciągamy z piekarnika, zmniejszamy temperaturę do 200 stopni.Wierzch podpieczonego spodu smarujemy rozgniecionym czosnkiem.
- Do małych miseczek wbijamy jajka (u mnie dwa duże z podwójnym żółtkiem, proponuję zatem 4).
- Szynkę kroimy na paseczki, mozzarellę w plastry. Układamy składniki na pizzy i "przelewamy" z miseczek jajka. Jajka przyprawiamy szczyptą soli i świeżo mielonym pieprzem.
- Pizzę wkładamy ponownie do piekarnika i podpiekamy przez 5-6 minut.
- Upieczoną posypujemy ulubionymi ziołami i od razu podajemy.