Śniadanie do łóżka #56: Tostowe muffinki z jajkiem i kurkami

Śniadanie do łóżka #56: Tostowe muffinki z jajkiem i kurkami
Zdjęcie - Śniadanie do łóżka #56: Tostowe muffinki z jajkiem i kurkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Gdy zastanawiam się co przygotować na dzisiejsze śniadanie, przypomniały mi się wspaniałe Croque madame muffins, którymi jakiś czas temu zainspirowała mnie Rachel Khoo. Zdecydowałam jednak, że zamiast ciężkiego beszamelu, który nie najlepiej sprawdza się podczas upałów, użyję kurek. A jak wiadomo kurki z jajkami współgrają idealnie (chyba każdy uwielbia je jako dodatek do jajecznicy). Ostatnio gdzieś przeczytałam kpiącą opinię, że wszystko z dodatkiem jajka może być potraktowane jako śniadaniowe i chyba trochę tak jest, jak zdążyłyśmy już udowodnić naszymi dwudziestoma przepisami śniadaniowymi na bazie jajek. Ale to przecież świetny pomysł na rozpoczęcie dnia, dla mnie w każdej postaci.
Tostowe muffinki z jajkiem i kurkami (4 porcje)
- 8 kromek chleba tostowego
- 2 łyżki masła
- 2 plastry ulubionej szynki
- 4 łyżeczki kurek smażonych na maśle
- 4 jajka
- ok. 100 g tartego żółtego sera
- sól
- pieprz

W przygotowaniu z pewnością pomoże ci ten filmik.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Roztop w garnuszku masło.
Okrój skórkę z chleba tostowego. Maksymalnie rozwałkuj każdy kawałek chleba.
Formy do muffinków wysmaruj roztopionym masłem. Posmaruj roztopionym masłem każdą kromkę z obu stron. Wyłóż kromkami formy do muffinków, po dwie na foremkę i powciskaj je delikarnie do środka tworząc chlebową miseczkę.
Do foremek wyłożonych chlebem włóż pół plastra szynki i po łyżeczce kurek. Wbij do środka jajka, wcześniej pozbywając się odrobiny białka, aby jajka się zmieściły (gdy używasz mały jajek, nie jest to niezbędne). Każde jajko posyp obficie startym serem, posól, popierz i włóż do piekarnika. Piecz przez ok. 12 minut, jeśli chcesz, aby jajko się wylewało. Jeśli wolisz jajko na pół twardo, piecz przez ok. 15 minut.

Śliwka

Kategorie przepisów