Śniadanie do łóżka #26: Piernikowa granola

Śniadanie do łóżka #26: Piernikowa granola
Zdjęcie - Śniadanie do łóżka #26: Piernikowa granola - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Jeszcze nie zdążyłam pokazać wam pierniczków, bo jakoś nie mogę się wziąć za udekorowanie ich lukrem, a już zamarzyła mi się prawdziwie świąteczna granola. Mimo, że staramy się w cyklu "Śniadanie do łóżka" podejść kreatywnie do tego pierwszego posiłku dnia, to ja (z małymi wyjątkami) zwykle chwytam za jogurt naturalny z dodatkami. Kroję owoce na małe kawałki, zalewam jogurtem i dodaję coś chrupiącego. Czasami są to płatki, czasami pestki dyni czy słonecznika, ale teraz w okresie świątecznym na pewno się to zmieni, bo zakochałam się w tej piernikowej granoli. Przypomina mi smakiem te wspaniałe słodkie orzeszki, które sprzedawano kiedyś w papierowych torebkach na Molo. Przechodząc zawsze tylko wzdychałam, bo pachniały nieziemsko. A teraz nieziemsko może też pachnieć moja kuchnia.
Piernikowa granola - 5 pierniczków korzennych (kupionych lub domowych, ja robiłam z tego przepisu) - garść orzechów włoskich - garść mieszanki studenckiej - 1 łyżka suszonych owoców(np z mieszanki keksowej) - 1 łyżka suszonej żurawiny - 1 łyżeczka cynamonu - 2 łyżki syropu klonowego - sok z połowy pomarańczy - łyżeczka oliwy z oliwek
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Pokrusz pierniczki na małe kawałki. Wymieszaj je z orzechami, suszonymi owocami i cynamonem. Całość zalej syropem klonowym, sokiem z pomarańczy i oliwą. Dokładnie wymieszaj. Blachę od piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i rozsyp na nim granolę. Piecz przez 15-17minut, co parę minut mieszając, aby granola się nie spaliła. Daj jej ostygnąć i podawaj na przykład z jogurtem czy serkiem homogenizowanym.
Śliwka

Kategorie przepisów