Śniadanie do łóżka #24: Jajka w koszulkach na pieczarkach z kozim serem
Parę dni temu kupiłam sobie kilka książek kucharskich, w tym książkę Sophie Dahl "Apetyczna panna Dahl". Jajka w koszulkach, podane właśnie w ten sposób ukazane są przez nią jako idealne jesienne śniadanie. Nie mogę się nie zgodzić. Taka porcja idealnie rozgrzewa i dodaje energii, a dla mnie jest szczególnie atrakcyjna ze względu na kozi ser, który mogłabym jeść kilogramami.
Wracając do książki, jestem zachwycona! Może nie samymi przepisami, które są według mnie mało odkrywcze (chociaż inspirujące), ale przepięknymi historiami z przepełnionego jedzeniem życia Sophie. Lata temu, gdy na świecie królował rozmiar Kate Moss, Sophie udało się zaistnieć w świecie modelek-plus (chociaż sama do końca nie chciała postawić się w tej kategorii). W książce opowiada o etapach pozwalania sobie na wielkie desery i etapach drakońskich diet typu jedzenie tylko surowizny. Teraz Sophie uśmiecha się do nas z okładki całkiem chudziutka, a jak to zrobiła? Jadła i je tak, jakby karmiła swoje dziecko. Zadaje sobie pytania. Czy wypuściła by dziecko do szkoły bez śniadania? Czy nie zapakowałaby mu kanapek i czegoś słodkiego, żeby miał dużo energii? Czy pozwoliłaby mu opuścić obiad, bo ma coś innego do zrobienia? Nie. I to okazało się kluczem do osiągnięcia sukcesu. Dlatego, gdy potrzebujecie energii na cały dzień i porządnego rozgrzewacza polecam to jesienne śniadanie Panny Dahl.
Jajka w koszulkach na pieczarkach z kozim serem (1 porcja)
- 1 jajko
- 1 duża pieczarka
- 1 plaster koziego sera w rulonie
- oliwa, sól, pieprz
- rukola- do dekoracji
- 1 łyżeczka octu do gotowania
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
Pieczarkę umyj, oderwij nóżkę i dokładnie osusz papierowym ręcznikiem. Posól pieczarkę, popieprz i skrop oliwą z dwóch stron. Wsadź do piekarnika, blaszkami do góry. Piecz przez 7 minut.
Po upływie tego czasu połóż w środku pieczarki plaster koziego sera. Piecz jeszcze przez 10 minut.
W tym czasie w średniej wielkości garnku zagotuj wodę z łyżeczką octu. Rozbij jajko do filiżanki i przygotuj przy garnku. Gdy zacznie wrzeć, zamieszaj wodę dookoła i delikatnie wlej jajko do wody. Gotuj przez około 3-4 minuty i wyłów łyżką cedzakową.
Wyjmij pieczarkę, połóż na talerzu udekorowanym rukolą. Na pieczarkę połóż jajko w koszulce. Całość posól i popieprz.
Śliwka