Śniadanie do łóżka #20: Pancakes ze śliwkami w sosie winno-korzennym
Te urocze małe naleśniki mają jedną wspaniałą zaletę- można je połączyć z niezliczoną ilością dodatków dostępnych akurat w danym sezonie. Bardzo klasyczna wersja to dodatek syropu klonowego, a ja zwykle przekładam je twarożkiem i sezonowymi owocami. Dzisiaj miały być z figami, ale figi uciekły razem z Panią, która kupiła je parę minut przede mną, więc zastąpiłam je śliwkami. Dla mnie smakiem przypominają trochę zimowe wieczory, może przez to wspomnienie grzanego wina... Jeśli nie boicie się odrobiny alkoholu na śniadanie, to koniecznie wypróbujcie:)
Pancakes ze śliwkami w sosie winno-korzennym (ok. 5 placuszków) -150g mąki - 2 jajka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 150 ml mleka - 50g cukru
- 200ml czerwonego, półsłodkiego wina - 1 łyżeczka przyprawy do piernika - 2 łyżki cukru - 4 średnie śliwki
- masło, oliwa- do smażenia - cukier puder- do posypania
Pomieszaj ze sobą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodaj resztę składników na naleśniki i wymieszaj trzepaczką/mikserem tak aby stworzyły gładką masę. Do małego rondelka wlej wino, wsyp przyprawę i cukier. Dobrze wymieszaj i zagotuj. Gotuj ok. 10 minut, a po tym czasie wrzuć do sosu pokrojone na ćwiartki śliwki i gotuj jeszcze przez 5 minut. Na małej patelni podgrzej ok. łyżkę oliwy i łyżeczkę masła. Gdy zaczną skwierczeć, wylej na patelnie chochlę masy i smaż z dwóch stron aż naleśnik zrobi się brązowy. Powtarzaj tę czynność smażąc kolejne, za każdym razem nakładając nową porcję oliwy i masła. Wyłóż naleśniki na talerz, połóż na nich śliwki i zalej wszystko sosem. Posyp całość cukrem pudrem.
Śliwka