Śniadanie do łóżka #17: Pieczone owsiane donuty z kasztanami

Śniadanie do łóżka #17: Pieczone owsiane donuty z kasztanami
Zdjęcie - Śniadanie do łóżka #17: Pieczone owsiane donuty z kasztanami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami




































Być może donuty na śniadanie brzmi jak zimna pizza na śniadanie po imprezie, ale wcale tak nie jest. Mimo, że tłuste i za słodkie donuty z popularnej sieciówki na D.. mi smakują, zrobiłam je zupełnie innaczej. Moje są pieczone na mące owsianej, mają niską zawartość trzcinowego cukru i są zupełnym przeciwieństwem tych z sieciówki. Dlatego uważam, że świetnie sprawdzą się w roli śniadaniowej. Cenię sobie kuchnię sezonową, dlatego postanowiłam je posypać pieczonymi kasztanami , podobno najlepsze są na placu Pigalle jesienią, ale zapewniam was, że na donutach też są pyszne :) Na śniadanie kroję je na pół jak bajgle i polewam miodem, a kuleczki, które zostają ze środków posypuję cukrem pudrem, naprawdę polecam!
Zdjęcie - Śniadanie do łóżka #17: Pieczone owsiane donuty z kasztanami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
























Pieczone owsiane donuty z kasztanami 500 g mąki owsianej 300 g mąki pszennej 10 g cukru trzcinowego 360 ml mleka + 4 łyżki 100 g świeżych drożdży 2 jajka szczypta soli łyżeczka cukru *100 g pieczonych kasztanów
Drożdże kruszymy, dodajemy szczyptę soli, łyżeczkę cukru i zalewamy odrobiną letniego mleka. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce. Do dużej miski przesiewamy mąkę i robimy w środku dołek. Jajko mieszamy trzepaczką z cukrem trzcinowym i dodajemy do rozczynu, mieszamy drewnianą łyżką. Mleko podgrzewamy, aby było letnie. W dołek w mącę wlewamy rozczyn i ciepłe mleko. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki i przekładamy ciasto na blat. Wyrabiamy je ok. 7 minut aż będzie lśniące. Wkładamy je do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto powinno zwiększyć swoją objętość dwukrotnie. Przekładamy wyrośnięte ciasto na blat i wałkujemy na grubość ok. centymetra. Za pomocą specjalnej wykrawaczki lub szklanki wykrawamy okrągłe donuty robiąc w środku kolejną wykrawaczką dziurkę. Środki donutów także pieczemy. Przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy pieczonymi kasztanami, które wcześniej drobno siekamy*. Donuty pieczemy w temperaturze 190 stopni przez ok. 15 minut. Gotowe studzimy na kratce i polewamy miodem, a kuleczki posypujemy cukrem pudrem.
*Pieczone kasztany Kasztany nacinamy w krzyżyk i pieczemy w 200 stopniach przez 15 minut. Od razu obieramy ze skorupek jeszcze ciepłe kasztany.
Tosia

Kategorie przepisów