Śniadanie do łóżka #15: Jajka na miękko z karmelem cynamonowym

Śniadanie do łóżka #15: Jajka na miękko z karmelem cynamonowym
Zdjęcie - Śniadanie do łóżka #15: Jajka na miękko z karmelem cynamonowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami





















Jajka na miękko to zdecydowanie przysmak kojarzący się ze śniadaniem. A gdyby tak "odpicować" je w myśl hasła "Pimp my eggs" i dodać do nich karmel? Myślę, że taka propozycja śniadaniowa zaskoczy i zachwyci nie jedną osobę! Jajka na miękko z karmelem waniliowym, zobaczyłam w książce Michela Roux "Jajka" i przyznam, że zaintrygowały mnie od pierwszego wejrzenia. Szczególnie fakt, że po zamknięciu jajek na noc w szczelnym pudełku z wanilią możemy uzyskać efekt pachnącej skorupki. Nie byłabym sobą gdybym od początku do końca wykonała czyjąś potrawę, ale wiedziałam, że prędzej, czy później będę musiała je zrobić. Dlatego wanilię zastąpiłam cynamonem, nadając śniadaniu jesiennego smaku. Zaskoczcie kogoś z rana, przynosząc karmelowo-cynamonowe jajka na miękko do łóżka. Pamiętajcie jednak, że gotowanego jajka nie należy jeść srebrną łyżeczką. Srebro wchodząc w reakcję z jajkiem pozostawi po sobie nieprzyjemny smak! Udanej niedzieli :)
Zdjęcie - Śniadanie do łóżka #15: Jajka na miękko z karmelem cynamonowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Śniadanie do łóżka #15: Jajka na miękko z karmelem cynamonowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Jajka na miękko z karmelem cynamonowym dowolna ilość jajek 2 laski cynamonu Karmel cynamonowy:
150 g drobnego cukru
70 ml wody
łyżeczka soku z cytryny
szczypta cynamonu w proszku
+ 5-10 łyżeczek cukru (jeśli to konieczne)

Dzień przed podaniem jajek umieszczamy je w szczelnym pojemniku z laskami cynamonu i trzymamy w lodówce. Zapach cynamonu przeniknie na skorupki jajek.

Robimy karmel. Do rondelka z grubym dnem wsypujemy cukier i rozpuszczamy go, cały czas mieszając. Kiedy nabierze koloru jasnego karmelu, zdejmujemy go z ognia energicznie mieszając, dolewamy sok z cytryny i wrzącą wodę. W tym momencie karmel może trochę pryskać! Stawiamy rondel ponownie na ogniu i mieszając trzepaczką gotujemy go, dopóki nie uzyska konsystencji syropu. Jeśli jest zbyt wodnisty, dosypujemy jeszcze kilka łyżeczek cukru i czekamy na efekt syropu. Na koniec dodajemy szczyptę cynamonu i przelewamy karmel do dzbanuszka.

Gotujemy jajka na miękko. Gotowe przekładamy do kieliszków, odcinamy czubek za pomocą noża od spiczastej strony jajka. Dolewamy do nich karmel, podajemy z tostowymi słupkami, które maczamy w żółtku.


Tosia

Kategorie przepisów