Śniadanie do łóżka #104: Naleśniki z kremem cytrynowym i owocami leśnymi
Od dziecka jestem bezgranicznie zakochana w kaszubskich lasach. Kocham je za to, że nauczyły mnie odróżniać jadalne grzyby od tych trujących, za niebieskie ręce od zbierania jagód i niepowtarzalny zapach. Wbiły korzenie głęboko w moje życie, a jeden wdech ich powietrza wystarczy, aby uczynić mnie naprawdę szczęśliwą.
Może brzmię odrobinę melancholijnie, ale to na Kaszubach stawiałam latem pierwsze kroki, a i nauczyłam się rozpoznawać strony (zagajnik to lewa, stary las to prawa). Dlatego nie jestem w stanie wytłumaczyć ludziom dlaczego wykonuję 80 kilometrową wycieczkę na grzyby, gdy ponoć w Gdyni rośnie ich więcej. To coś osobistego, nie zrozumieją.
Wczoraj, po długim czasie nieobecności, wreszcie nadeszła oczekiwana, leniwa sobota. Zaczęła się z pozoru typowo, małymi przyjemnościami- samotną chwilą z książką i suszonymi pomidorami. Gdy pojawił się pomysł popołudniowej wycieczki w głąb kaszubskiego lasu, wyskoczyłam z łóżka jak z procy, zapakowałam do samochodu kalosze i ruszyliśmy w podróż. Nawet dwie godziny w nieruszającym się do przodu korku nie powstrzymały nas przed zjedzeniem uroczo kiczowatego śledzia po ostrzycku i rozłożeniem się na słońcu tuż przy ulubionym jeziorze. Wspomnienia, wspomnienia, wspomnienia.
Po drodze zaopatrzyliśmy się w kaszubskie skarby- kurki, jagody i poziomki. Dwie ostatnie pozycje obowiązkowo musiały pojawić się w śniadaniowym menu. I uwierzcie mi, gdybym zjadła te naleśniki przed kaszubską wycieczką, bez wahania uznałabym, że znalazłam niezawodny sposób na pełnię szczęścia.
Naleśniki z kremem cytrynowym i owocami leśnymi
Naleśniki (na ok. 15 naleśników):
- 5 jajek
- filiżanka mleczka kokosowego
- 60 g roztopionego masła
- 4 łyżki cukru
- szczypta soli
- sok i skórka z 1 cytryny
- 120 g mąki
Krem:
- 4 cytryny (skórka i sok)
- 3 żółtka
- 2 całe jajka
- 100 g cukru
- 90 g masła
- 2 łyżki mąki
- szczypta soli
- 250 g mascarpone
- poziomki
- jagody
- liście mięty
- Przygotuj naleśniki. Cytrynę dobrze umyj i zalej wrzątkiem. Zetrzyj skórkę i wyciśnij sok (usuwając pestki).
- Wszystkie składniki na naleśniki poza mąką pomieszaj w miseczce używając trzepaczki lub miksera. Stopniowo zacznij dosypywać mąkę i mieszaj, żeby nie zrobiły się grudki.
- Patelnię natłuść i zrób małego, próbnego naleśnika. Sprawdź jak szybko brązowieje z jednej i z drugiej strony. Następnie przejdź do smażenia regularnej wielkości naleśników. Nalewaj ok. pół chochli ciasta i rozprowadzaj ciasto po patelni ruchami kolistymi. Smaż z dwóch stron i odkładaj na talerz. Nie będą potrzebowały zbyt wiele tłuszczu, ale co kilka naleśników możesz lekko natłuścić patelnię.
- Gdy naleśniki są gotowe przygotuj krem. Naleśniki możesz też przygotować dzień wcześniej, a przed śniadaniem zrobić jedynie krem.
- Umyj dokładnie cytryny i zalej wrzątkiem. Do metalowej lub szklanej miski zetrzyj skórkę z cytryny a następnie połącz z wyciśniętym z nich sokiem. Dodaj masło, cukier i szczyptę soli. Umieść miskę na garnku z odrobiną gotującej się wody, aby stworzyć kąpiel wodną. Podgrzewaj aż masło i cukier się rozpuszczą mieszając co jakiś czas.
- W innej miseczce pomieszaj żółtka, jajka i mąkę. Roztrzep trzepaczką, aby połączyły się w jednolitą masę.
- Powoli zacznij dolewać masę jajeczną do gotującej się w kąpieli wodnej masy cytrynowej. Cały czas mieszaj trzepaczką masę cytrynową aby krem się nie ściął. Po wlaniu masy jajecznej gotuj połączoną masę, cały czas mieszając trzepaczką aż krem zgęstnieje (powinno to potrwać kilka minut). Zdejmij miskę z garnka i odstaw do ostygnięcia. Mieszaj co jakiś czas. Gdy krem wystygnie dodaj mascarpone i zmieszaj trzepaczką na jednolitą masę.
- Krem rozprowadź na naleśnikach, posyp poziomkami i jagodami. Możesz dodatkowo udekorować naleśniki liśćmi mięty.