Śmietanowiec z galaretką
Śmietanowiec z galaretką to proste ciasto bez pieczenia, przygotowywane na bazie kwaśnej śmietany z dużą ilością galaretki. Smakuje trochę jak sernik na zimno :). Świetne ciasto na lato. Dzieci je uwielbiają!
PRZEPIS NA ŚMIETANOWIEC Z GALARETKĄ
Składniki :
900 g gęstej, kwaśnej śmietany 18%
3 galaretki w różnych kolorach
100 g cukru pudru
30 g żelatyny
Jak zrobić śmietanowiec z galaretką : Dwie galaretki rozpuścić, każdą w 300 ml gorącej wody. Przelać do płaskiego naczynia, odstawić do wystudzenia, następnie schłodzić w lodówce.
Śmietana powinna być w temperaturze pokojowej. Należy ją wyciągnąć przynajmniej 3 godziny przed przygotowywaniem ciasta.
Żelatynę przesypać do małego garnuszka, zalać 60 ml wody, następnie postawić na palniku, na bardzo małym ogniu i mieszać aż cała się rozpuści. Żelatyny nie wolno doprowadzić do zagotowania, bo straci swoje właściwości żelujące! Odstawić do przestudzenia.
Śmietanę przelać do miski, dodać cukier, miksować na małych obrotach przez kilka chwil, aż cukier się rozpuści. Do przestudzonej żelatyny dodać 1 łyżkę śmietany, wymieszać, następnie dodać jeszcze 2 łyżki i dokładnie wymieszać. Wlewać do śmietany jednocześnie miksując na niskich obrotach. Galaretki wyciągnąć z lodówki, pokroić w naczyniu, przełożyć do masy śmietanowej i wymieszać. Ciasto przelać do foremki 24x24 cm wyłożonej folią spożywczą. Wyrównać i odstawić na kilka godzin do lodówki. Ostatnią galaretkę rozpuścić w 250 ml gorącej wody. Odstawić do wystudzenia. Kiedy galaretka zacznie lekko gęstnieć wylać ją na wierzch ciasta i ponownie ostawić foremkę do lodówki, do czasu aż galaretka stężeje. Ciasto przechowywać w lodówce.