Śmietanowe muffiny z fetą i suszonymi pomidorami
Aromatyczne. I to jak!
Delikatne, śmietanowe ciasto przełamane słonawym smakiem fety i suszonych pomidorów.
Muffiny konkretne, sycące. Z powodzeniem mogą zastąpić jeden posiłek.
Kolejna - po muffinach a la pizza - wytrawna propozycja. Piekę je na przemian na tyle często, że już nawet nie pamiętam, kiedy robiłam jakieś na słodko.
Polecam, może i Wy zasmakujecie w wytrawnych.
A może macie jakieś ulubione słone dodatki?
Składniki suche
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki suszonej bądź świeżo posiekanej bazylii
- pieprz do smaku
Składniki mokre
- 1 szklanka gęstej śmietany 18%
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 1 jajko
Dodatkowo
- 150 g fety
- 100 g suszonych pomidorów
Pokroić fetę i suszone pomidory. W osobnych miskach połączyć ze sobą suche i mokre składniki. Wlać mokre do suchych i połączyć łyżką. Na koniec dodać fetę i suszone pomidory, połączyć z masą. Ciastem napełnić papilotki/foremki silikonowe. Piec 25-30 minut w 180 stopniach.