Śmietankowo-cynamonowe muffinki ze śliwkami
Gdy tylko zobaczyłam śmietanowe, mini ciacha u Karmel, wiedziałam że muszę je upiec.
Ubolewałam jedynie, że nie posiadam tak fantastycznych foremek;)
Jednak, jak się nie ma, co się lubi, to się lubi, co się ma;)
Forma na muffiny musiała wystarczyć.
I wystarczyła:)
Soczyste śliwki, odrobina cynamonu i ekspresowe babeczki gotowe!
Przepis na te słodkie maleństwa jest idealny, muffinki wychodzą takie jak lubię: mięciutkie, puszyste i bardzo wilgotne. To idealna baza do dalszych eksperymentów z dodatkami, by za każdym razem muffinki mogły smakować inaczej.
Składniki (ok. małych 15 muffinek):
- 200g mąki
- 200ml śmietany (18%)
- 120g cukru
- 2 jajka
- 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0.5 łyżeczki cynamonu
- 300g śliwek
- szczypta soli
Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę.
Dodać śmietanę i wymieszać.
Dodać mąkę z proszkiem, solą i cynamonem.
Zmiksować do połączenia się składników.
Śliwki pozbawić pestek, pokroić w ćwiartki.
Dodać do ciasta.
Wymieszać łyżką.
Ciasto nakładać łyżką do wyłożonej papilotkami formy na muffiny.
Babeczki piec w 180C ok. 25 minut.