Śmietankowa Fantazja – pyszne ciasto z kremem krówkowym, galaretką i śmietankową pianką
Dziś mam dla Was totalną nowość, a zarazem ciasto, którego połączenie smakowe z całą pewnością zachwyci niejednego łasucha.
Ciasto to nazwałam Śmietankowa Fantazja .
Delikatny 2-smakowy biszkopt przykry kremem krówkowym, galaretką i śmietankową pianką tworzy fantastyczną całość.
Daję sobie rękę uciąć, że zakochacie się w tym smaku!
Dla nas zdecydowanie 10 na 10!
Spróbujcie!
Ps. przepis otrzymała moja mama od koleżanki z pracy, nie znam źródła.
Składniki na śmietankową fantazję:
CIASTO:
* jajko L – 4 szt
* cukier – 150 g
* mąka pszenna – 160 g
* proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki
* kakao – 1 łyżka
* olej – 125 ml
DODATKOWO:
* galaretka przezroczysta – 2 op
* masło – 300 g
* cukier puder – 60 g
* masa krówkowa – 400 g
* adwokat – 70 ml
* śmietana 36% – 400 ml
Przygotowane śmietankowej fantazji:
CIASTO:
Jajka ubijamy z cukrem na puch – przez 10 minut.
Dodajemy olej, miksujemy.
Wsypujemy przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy.
3/4 ciasta wykładamy na blachę z papierem do pieczenia.
Do reszty dodajemy kakao, wylewamy „maziaje” na jasne ciasto.
Pieczemy ok. 25-30 minut w 175C.
Studzimy ( możemy nasączyć ).
GALARETKA:
2 galaretki rozpuszczamy w 800 ml gorącej wody, odstawiamy do studzenia.
KREM:
300 g masła ucieramy na jasną masę z 1 łyżką cukru pudru.
Dodajemy adwokat, miksujemy.
Wrzucamy masę krówkową, dalej ucieramy.
Wyciągamy na biszkopt, wyrównujemy, chłodzimy.
GALARETKA:
Tężejącą galaretkę wylewamy na ciasto, ponownie chłodzimy ( mocno ).
PIANKA:
Zimną kremówkę ubijamy z cukrem pudrem.
Dodajemy ( hartując wcześniej ) rozpuszczoną w odrobinie gorącej wody żelatynie.
Dekorujemy ciasto.
Chłodzimy przez noc.
Smacznego!