Smażony ser z karmelizowanym burakiem

Smażony ser z karmelizowanym burakiem

Zdjęcie - Smażony ser z karmelizowanym burakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami  Zdjęcie - Smażony ser z karmelizowanym burakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Smażony ser z karmelizowanym burakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki

  • 250 g sera camembert (2 małe krążki)
  • 400 g buraków
  • 75 g czerwonej cebuli
  • 150 g bułki tartej lub panko
  • 1 jajko
  • 50 g mąki pszennej
  • 30 ml płynnego miodu
  • 50 ml octu balsamicznego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 150 ml oleju Oliwier
  • 20 g orzechów (pekan lub włoskich)
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Buraki gotujemy w łupinach lub pieczemy w temp. 180 stopni C przez około godzinę. Studzimy, a następnie obieramy ze skórki.

 

Schłodzony ser kroimy w trójkąciki. Powinniśmy otrzymać 16 kawałków. Panierujemy w mące, a następnie w rozmąconym jajku, bułce tartej i ponownie w jajku i bułce. Wstawiamy do lodówki.

 

Buraczki kroimy w 0,5 cm kostkę. Cebulę kroimy w pióra.

Na patelni rozgrzewamy 25 ml Oliwiera. Dodajemy cebulę, a gdy lekko zmięknie – buraki, rozgnieciony czosnek i rozmaryn. Podsmażamy 1-2 minuty. Warzywa polewamy miodem i octem balsamicznym i karmelizujemy (podsmażamy, aż utworzy się dość gęsta glazura pokrywająca buraczki). Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy.

 

Na drugiej patelni rozgrzewamy około 125 ml Oliwiera i smażymy panierowane serki na złoty kolor. Nie należy smażyć zbyt długo, bo ser się rozpłynie.

 

Podajemy ciepły ser z karmelizowanym burakiem, całość posypujemy posiekanymi orzechami.

Kategorie przepisów