Smażony ser z karmelizowanym burakiem
Składniki
- 250 g sera camembert (2 małe krążki)
- 400 g buraków
- 75 g czerwonej cebuli
- 150 g bułki tartej lub panko
- 1 jajko
- 50 g mąki pszennej
- 30 ml płynnego miodu
- 50 ml octu balsamicznego
- 1 ząbek czosnku
- 1 gałązka rozmarynu
- 150 ml oleju Oliwier
- 20 g orzechów (pekan lub włoskich)
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Buraki gotujemy w łupinach lub pieczemy w temp. 180 stopni C przez około godzinę. Studzimy, a następnie obieramy ze skórki.
Schłodzony ser kroimy w trójkąciki. Powinniśmy otrzymać 16 kawałków. Panierujemy w mące, a następnie w rozmąconym jajku, bułce tartej i ponownie w jajku i bułce. Wstawiamy do lodówki.
Buraczki kroimy w 0,5 cm kostkę. Cebulę kroimy w pióra.
Na patelni rozgrzewamy 25 ml Oliwiera. Dodajemy cebulę, a gdy lekko zmięknie – buraki, rozgnieciony czosnek i rozmaryn. Podsmażamy 1-2 minuty. Warzywa polewamy miodem i octem balsamicznym i karmelizujemy (podsmażamy, aż utworzy się dość gęsta glazura pokrywająca buraczki). Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy.
Na drugiej patelni rozgrzewamy około 125 ml Oliwiera i smażymy panierowane serki na złoty kolor. Nie należy smażyć zbyt długo, bo ser się rozpłynie.
Podajemy ciepły ser z karmelizowanym burakiem, całość posypujemy posiekanymi orzechami.