Smażony makaron z warzywami i mięsem

Smażony makaron z warzywami i  mięsem

Dzisiaj proponuję kolejny przepis z kuchni chińskiej. Wizualnie podobny do poprzednich, które pokazywałam ale smakowo jednak trochę inny a to głównie zasługa pieczarek i kapusty. Użyłam makaronu błyskawicznego a więc krótki czas przygotowania skróciłam sobie jeszcze bardziej. Przepis pochodzi z  książki Katarzyny Pospieszyńskiej Kuchnia chińska i jest to moja kolejna propozycja do akcji  Z widelcem po Azji.

Zdjęcie - Smażony makaron z warzywami i  mięsem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 20 dkg makaronu
  • 20 dkg mięsa z piersi kurczaka 
  •  pół szklanki porów pokrojonych na paseczki
  • szklanka pieczarek pokrojonych na plasterki
  • szklanka cienko poszatkowanej kapusty
  • pół szklanki cebuli pokrojonej w piórka
  • 3 łyżki rosołu z kury lub wody
  • pół szklanki oleju
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki sosu sojowego
  •  szczypta pieprzu
  • 1 łyżka wódki wyborowej
  • pół łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • białko z małego jajka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oleju

Składniki marynaty wymieszać, odstawić. Mięso pokroić na cienkie paski, wymieszać z marynatą, odstawić na pół godziny. Makaron ugotować, wypłukać kilka razy w zimnej wodzie, dokładnie osączyć, wymieszać z łyżką oleju, odstawić.Cztery łyżki oleju mocno rozgrzać na woku na średnim ogniu. Włożyć mięso, stale mieszając smażyć 3 minuty, wybrać łyżką cedzakową, osączyć, odstawić.Wlać na patelnię łyżkę oleju, rozgrzać przez pół minuty na ostrym ogniu. Dodać do gorącego oleju por, kapustę, pieczarki i cebulę i stale mieszając smażyć 3 minuty.

Smacznego:)

  

Kategorie przepisów