Smażony łosoś na puree z groszku z jarmużem
Aromatyczna woń smażoneg łososia z rozmarynem unosi się w kuchni. Piękny, różowy i bardzo zdrowy. W połączeniu z puree z groszku i duszonym jarmużem tworzy wspaniały duet. Nic tylko robić i jeść. Dodam jeszcze, że to obiad gotowy w 30 min.
Porcja dla 2 osób
Składniki:
Najpierw najlepiej ugotować ziemniaki, gdyż to one w tym daniu najdłużej się przygotowują. W międzyczasie w rondelku podsmażyć na oleju drobno pokrojoną cebulę i ząbki czosnku, gdy będą złote dodać groszek, smażyć ok. 5 min do miękkości groszku, przyprawić kminkiem, gałką muszkatałową, solą i pieprzem. Zblendować na jednolite puree. Odstawić w ciepłe miejsce. Jarmuż opłukać, odkroić twardy środek i liście porwać na mniejsze kawałki. Łososia podzielić na 2 kawałki, opruszyć solą, pieprzem i igiełkami rozmarynu. Gdy ziemniaki będą już miękkie, należy je odcedzić, dodać łyżeczkę masła i dokładnie zagnieść na puree. Patelnię wyłożyć papierem do pieczenia i polać łyżką oleju, podgrzać, Na gorący olej wyłożyć kawałki łososia, smażyć z obu stron ok. 4-5 min w zależności od grubości filetu. Zdjąć z patelni na papierowy ręcznik. Na tej patelni poddusić jarmuż, oczywiście dolawszy wcześniej kilka kropel oleju. Na talerzach łyżką rozłożyć puree, następnie według uznania zgniecione ziemniaki oraz podduszony jarmuż. Na całość ułożyć gotowego łososia.
Porcja dla 2 osób
Składniki:
- 350 g filet z łososia,
- 250 g zielonego groszku.
- 8 ziemniaków,
- 10 liści jarmużu,
- gałązka świeżego rozmarynu,
- pieprz i sól,
- szczypta gałki muszkatałowej,
- szczypta kminku mielonego,
- olej z pestek winogron,
- mała cebula,
- 2 ząbki czosnku
Najpierw najlepiej ugotować ziemniaki, gdyż to one w tym daniu najdłużej się przygotowują. W międzyczasie w rondelku podsmażyć na oleju drobno pokrojoną cebulę i ząbki czosnku, gdy będą złote dodać groszek, smażyć ok. 5 min do miękkości groszku, przyprawić kminkiem, gałką muszkatałową, solą i pieprzem. Zblendować na jednolite puree. Odstawić w ciepłe miejsce. Jarmuż opłukać, odkroić twardy środek i liście porwać na mniejsze kawałki. Łososia podzielić na 2 kawałki, opruszyć solą, pieprzem i igiełkami rozmarynu. Gdy ziemniaki będą już miękkie, należy je odcedzić, dodać łyżeczkę masła i dokładnie zagnieść na puree. Patelnię wyłożyć papierem do pieczenia i polać łyżką oleju, podgrzać, Na gorący olej wyłożyć kawałki łososia, smażyć z obu stron ok. 4-5 min w zależności od grubości filetu. Zdjąć z patelni na papierowy ręcznik. Na tej patelni poddusić jarmuż, oczywiście dolawszy wcześniej kilka kropel oleju. Na talerzach łyżką rozłożyć puree, następnie według uznania zgniecione ziemniaki oraz podduszony jarmuż. Na całość ułożyć gotowego łososia.