Smażona pierś kaczki z korzenną gruszką i orzechami

Smażona pierś kaczki z korzenną gruszką i orzechami
Zdjęcie - Smażona pierś kaczki z korzenną gruszką i orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Smażona pierś kaczki z korzenną gruszką i orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Smażona pierś kaczki z korzenną gruszką i orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Smażona pierś kaczki z korzenną gruszką i orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Smażona pierś kaczki z korzenną gruszką i orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 500 g piersi kaczki
  • 300 g gruszek
  • 100 g szpinaku
  • 100 g orzechów włoskich
  • 50 ml oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • 5 g przyprawy korzennej do piernika
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ cytryny
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie

Piersi kaczki nacinamy od strony skóry. Nacieramy solą, pieprzem i czosnkiem. Odstawiamy do zamarynowania na ok. 2 godziny.


Orzechy prażymy na suchej patelni, aż zaczną się rumienić. Zdejmujemy z ognia i siekamy po wystudzeniu.


Zamarynowane mięso smażymy na natłuszczonej olejem patelni skórą do dołu do momentu, aż będzie dobrze przyrumieniona. Następnie obsmażamy drugą stronę i dopiekamy w piekarniku w 200ºC przez 10 minut. 


Wyjmujemy i odstawiamy, by mięso odpoczęło przed pokrojeniem.


Gruszki kroimy w kostkę. Smażymy na oleju Kujawskim do miękkości. Doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i przyprawą korzenną. Zdejmujemy z patelni.


Na tej samej patelni przesmażamy szpinak. Gdy zmięknie, zdejmujemy z ognia i oprószamy solą i pieprzem.


Na talerze wykładamy po porcji szpinaku, gruszki i plastry kaczki. Posypujemy prażonymi orzechami.



Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl

Kategorie przepisów