Smakowita pasta ze słonecznika
Kolejne pyszne smarowidło dla małych i dużych, tym razem ze słonecznika i marchewki. Z racji tego, że taka pasta zbyt długo nie może stać (ja przechowuję 2 dni w lodówce) to odkładam trochę dla Zuzy a resztę doprawiam nieco ostrzej i zjadam sama z chlebkiem, posypuję jeszcze całość odrobiną szczypiorku i nic mi więcej do szczęścia nie potrzeba.
Składniki:
- 1/2 szklanki słonecznika
- 1 marchewka
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- olej rzepakowy lub oliwa z oliwek
- odrobina oregano
Słonecznik zalewamy na noc wodą. Jeśli mamy ugotowaną marchewkę to dodajemy do słonecznika (ja gotuję przy okazji, gotowania czegoś innego), jeśli nie to ścieramy na drobnych oczkach. Cebulę i paprykę siekamy w kostkę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i całość dusimy na oleju pod przykryciem aż warzywa zmiękną. Następnie dodajemy je do słonecznika i blendujemy na gładką masę. Jeśli pasta wydaje nam się zbyt gęsta dodajemy trochę przegotowanej wody.