Smaki lata: faszerowana papryka.
Środa, dzień trzeci po powrocie do domu. Już prawie doszłam do siebie, posprzątałam torby i wrzuciłam do pralki ostatnią partię ubrań. Poranne zakupy zakończyły się przyniesieniem do domu pełnej reklamówki pękatych, czerwoniutkich papryk, czyli tego, co mogę jeść na surowo, pieczone, duszone, gotowane, zawsze, wszędzie i do wszystkiego.Faszerowana pieczona papryka to jedno z tych dań, które wyniosłam z maminej kuchni i rzadko modyfikuję. Za każdym razem tak samo cieszy mnie jej słodki smak, odchodząca skórka i zniewalający zapach. To jeden z moich ulubionych smaków lata.
Szybki wgląd do szafki i co… klops… brak ryżu i leń w czterech literach. Nikt nie kazałby mi znów taszczyć wózka z trzeciego piętra, ale jako, że znalazłam paczkę pęczaku, mogłam po drobnych modyfikacjach wykonać zamierzony plan. Szybko zabrałam się do pracy, bo moje najmłodsze wpadło na rewelacyjny pomysł – skakanie z oparcia łóżka na poduchy. To nawet nie skakanie, tylko rzucanie się w przepaść… Wyskakując co kilka chwil z kuchni, by zdjąć małą żmijkę z góry, w końcu udało mi się zamknąć za pełnym garnkiem drzwiczki piekarnika. Faszerowaną paprykę podano ?
Składniki:
- 4-6 prostych, czerwonych papryk
- 1,5 szklanki pęczaku
- 1/2kg mielonego mięsa
- łyżka masła
- ząbek czosnku
- 1 mała cebula
- majeranek
- sól/pieprz
Przygotowanie:
- Pęczak opłukać. Do garnka wlać 3 szklanki wody i wsypać kaszę. Dodać łyżkę masła i sól do smaku i gotować pod przykryciem aż wchłonie wodę. Odstawić do przestygnięcia.
- Papryki umyć i odciąć czubki. Oczyścić z pestek i błon.
- Cebulę i czosnek drobno pokroić. Podsmażyć na łyżce oliwy.
- Do ostudzonej kaszy dodać mięso mielone, przyprawy, podsmażony czosnek i cebulkę i dokładnie wymieszać.
- Farsz nakładać do paprykowych miseczek i przykrywać odciętymi wcześniej czubkami.
- Ustawiać w szerokim garnku tak, by się nie przewracały.
- Na dno garnka wlać wodę, mniej więcej do 1/4 wysokości papryki, dodać łyżkę masła i wstawić do nagrzanego piekarnika.
- Zapiekać pod przykryciem do momentu aż papryka będzie miękka.
Smacznego ?