Słodkie rogaliki z dodatkiem ziemniaków
Pyszne rogaliki...drożdżowe z dodatkiem ziemniaków..polecam..przepis znalazłam tutaj
Wszystko dokładnie połączyć. Powinno powstać zwarte, lekko lepkie, lśniące ciasto.Przykryć i odstawić na 1 i 1/2 godziny do wyrośnięcia.Po upływie czasu ciasto podzielić na 4 równe części. Każdą rozwałkować na duże okrągłe, cienki placki( można pomóc sobie dużym talerzem) i podzielić na 8 trójkątów.[ja posłużyłam się rogalomanią]Na szerszej części ułożyć płaską łyżeczkę nadzienia ( najlepiej twardą marmoladę) i zwinąć ku węższej części.Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem.Delikatnie przykryć ściereczką i ponownie odstawić do podrośnięcia w ciepłe miejsce na 35 minut.Przed pieczeniem wierzch posmarować rozbełtanym jajkiem.Piec w 180*C przez około 18 minut.
- 3 i 1/2 do 3 i 3/4 szkl. mąki pszennej
- 1 i 1/3 szkl.ciepłego mleka
- 1 jajko
- 4 łyżki roztopionego masła
- 2 i 1/3 łyżeczki suszonych drożdży
- 1/2 szkl. "utłuczonych" ugotowanych ziemniaków ( bez dodatków)
- 3/4 szkl. cukru pudru
- szczypta soli
- cukier waniliowy
- + 1 jajko na glazurę
Wszystko dokładnie połączyć. Powinno powstać zwarte, lekko lepkie, lśniące ciasto.Przykryć i odstawić na 1 i 1/2 godziny do wyrośnięcia.Po upływie czasu ciasto podzielić na 4 równe części. Każdą rozwałkować na duże okrągłe, cienki placki( można pomóc sobie dużym talerzem) i podzielić na 8 trójkątów.[ja posłużyłam się rogalomanią]Na szerszej części ułożyć płaską łyżeczkę nadzienia ( najlepiej twardą marmoladę) i zwinąć ku węższej części.Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem.Delikatnie przykryć ściereczką i ponownie odstawić do podrośnięcia w ciepłe miejsce na 35 minut.Przed pieczeniem wierzch posmarować rozbełtanym jajkiem.Piec w 180*C przez około 18 minut.